En sıcak yaz geliyor

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 17 Mart 2007 06:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yerküre, son 127 yılın en sıcak kışını yaşıyor. Uzmanlara göre, 2007 yazı da son yüzyılın en sıcak yaz mevsimi olacak. İstanbul'da hava sıcaklığı 45 derecede hissedilecek

Dünya, 1880 yılından bu yana en sıcak kışını yaşıyor. Bu kez faturayı insanlara değil, El Nino hava olayının varlığına kesen uzmanlara göre, 2007 yazının da en sıcak yaz mevsimi olarak kayıtlara geçmesi kuvvetle muhtemel. Hava sıcaklığının ölçülmeye başladığı 1880 yılından bu yana toplanan veriler, en sıcak kış mevsiminin 2007'de yaşandığını gösteriyor.

12 YILDIR ÇOK ISINDIK

Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi'nin verilerine göre, aralık- şubat dönemindeki ortalama sıcaklık, 20. yüzyıl ortalamasından 1,3 derece daha yüksek. Bu sıcak kışta, ocak ayının rekor seviyede sıcak geçmesinin etkili olduğu belirtildi. Verilere göre, aralıkşubat ayları arasında Avrupa, Asya, Afrika'nın batısı, Brezilya'nın güneydoğusu ve ABD'nin kuzeydoğu kesimi sıcaklığın en yüksek ölçüldüğü bölgeler oldu. Şimdiye kadar yaşanan ikinci en sıcak kış 2004 kışı, üçüncü en sıcak kış ise 1998 kışı oldu. En sıcak 10 kışın ise 1995'ten bu yana yaşandığı belirtildi.

ŞİMDİDEN ÖNLEM ALINSIN

Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi, bu durumun sanılanın aksine sera etkisine yol açan gazların sonucu olmadığı görüşünde. Kuruma göre, sıcaklıkları Pasifik Okyanusu'nun da ısınmasına sebep olan El Nino hava olayı artırıyor. Uzmanlar 2007 yazının da son yüzyılın en sıcak yaz mevsimi olacağı uyarısını yapıyor. Kavurucu sıcaklardan Türkiye'de nasibini alacak. Meteoroloji uzmanlarına göre, bu yaz İstanbul 35 dereceyi görecek. Ancak sıcaklık, yüksek nem nedeniyle 45 derece hissedilecek. Kuraklık tehlikesine de dikkat çeken uzmanlar, en sıcak yaz için şimdiden önlem alınması gerektiğini söylüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber