100 bin esnafa, borç ödeme kolaylığı geliyor

Kaynak : Tercüman
Haber Giriş : 17 Mart 2007 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KOBİ'lere yönelik Anadolu Yaklaşımı benzeri bir kolaylık, borçlu esnafa da geliyor. TESKOMB, kendisine borçlu olan 100 binden fazla esnafın yararlanacağı bir ödeme kolaylığı getirmek için hazırlıklara başladı

TÜRKİYE Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Merkez Birliği (TESKOMB), kendisine borçlu olan ve temerrüde düşmüş (ödemesi gecikmiş) 100 binin üzerinde esnafın yararlanacağı, Anadolu Yaklaşım benzeri bir kolaylık için hazırlık yapıyor. Esnaf tarafından Halk Bankası'ndan kullanılan, ancak ödenemediği için kefalet kuruluşu olan TESKOMB tarafından bankaya yapılan ödemeler sonrasında TESKOMB'a borçlu kalan esnafın ana para borcunun 80 milyon YTL'yi bulduğu belirtiliyor. Bu borçlara ait olduğu yıllarda yüzde 50-100 arasında değişen oranlarda temerrüt faizi uygulanırken, zaten ödeme gücünü kaybetmiş esnafın borç yükü altında ezilerek, iyiden iyiye borcunu ödeyemez konuma geldiği vurgulanıyor.

Bunun üzerine harekete geçen TESKOMB, bu tür temerrüde düşmüş borçluların ana para borçlarına yıllık yüzde 20 basit faiz uygulayarak borçları azaltmayı, ardından yapacağı taksitlendirme ile de bunların tasfiyesini planlıyor. Faiziyle şu anda 200 milyon YTL'nin üzerinde olan bu borcun, basit faiz uygulamasıyla 130 milyon YTL civarına inmesi bekleniyor.

Gelecek ay başlayacak

Bu arada, TESKOMB Başkanı Kadir Akgül, uygulamada 100 milyon YTL'nin üzerinde tahsilat hedeflediklerini açıkladı. Zamanlama konusunda da, Halk Bankas'ının Anadolu Yaklaşımı'nı uygulamaya koymasını bekleyeceklerini anlatan Akgül, bunun ardından TESKOMB'un da kendisine borçlu olan esnafa yönelik yeniden yapılandırılmasının başlayacağını vurguladı.

Halkbank'ın bu ay sonu ya da nisan başında Anadolu Yaklaşımı'nı uygulamaya koyacağını açıkladığını hatırlatan Akgül, dolayısıyla TESKOMB'un da gelecek ay yeniden yapılandırma uygulamasına başlamayı hedeflediğini bildirdi. Akgül, bunun sonucunda hem esnafın borç yükünden kurtarılacağını, hem de şimdiye kadar kredi alamaya kesimin yeniden kredi alabilmesinin önünün açılacağını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber