Karısı kaybolana aylık bağlanır mı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 18 Mart 2007 08:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

şükrü kızılot

HAFTA içinde ilginç bir soru geldi. Birlikte okuyalım.

"Yıllar önce bir kızı, deli gibi sevdim. Gözüm ondan başka kimseyi görmüyordu. O da beni çok sevdi. Ailemi gönderip, istettim. Nedense, ailesi evlenmemize sıcak bakmadı. Ben de onu kaçırdım. İlk yıllarda her şey çok iyiydi. Ancak çalıştığım işyeri kapanınca düzenimiz bozuldu. Bir türlü iş bulamadım. Bu arada aramızda tartışmalar başladı ve zamanla kavgaya dönüştü. Karım SSK'lı olarak çalışıyor, ben de iş bulamadığım için evde kalıyor ya da kahveye gidiyordum.

Bir akşam, karım eve gelmedi. Gidebileceği yerleri aradım, polise haber verdim. Bir türlü bulamadım. Karımın kaybolduğu 15 Mart 2001 tarihinden bu yana altı yıl oldu. Ondan bir ses ya da haber yok. Ben de halen işsizim. Geçenlerde bir tanıdığım; 'Kaybolduğunu söyleyip, niye kaybolan karından dolayı kendine aylık bağlatmıyorsun?' dedi.

Gerçekten böyle bir olay var mı? Varsa, benim için çok iyi olacak. Alacağım para, bana ilaç gibi gelecek. Bir de yanlış anlamayın ama ileride yeniden evlenirsem, kaybolan karımdan yine aylık alabilir miyim?"

AYLIK BAĞLANABİLİR

Böyle bir soru ile ilk kez karşılaşıyorum. Karısı kaybolmuş, adam işsiz ve kaybolan karısından kendisine aylık bağlatmak istiyor. Gerçekten çok ilginç. Herşeye rağmen, karısı ya da kocası kaybolan başkaları da olabileceğini düşünerek, soruyu yanıtlayalım.

1- Öncelikle, kaybolan eşin, en son ikametgahının bulunduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesinde, "Gaiplik kararı" almak için dava açılması gerekiyor.

2- Gaiplik kararının talep edilebilmesi için ölüm tehlikesi varsa, bunun üzerinden en az bir yıl veya son haber tarihinin üzerinden, beş yıl geçmesi gerekiyor.

3- Mahkeme, gaiplik kararı verirse, kaybolan eş ölmüş gibi işlem yapılır.

4- Kaybolan SSK'lı eşin, en az 900 gün sigortalı hizmeti varsa, işsiz kocasına "dul aylığı" bağlanır.

Buna göre, soru sahibi okurumuz, yukarıdaki işlemleri yerine getirmek koşuluyla, kaybolan karısından dolayı, kendisine "dul aylığı" bağlatabilir.

Hemen belirtelim, hem kaybolan hanımdan dolayı aylık almak, hem de başka bir hanımla evlenmek mümkün değil. Adam evlendiğinde, olay değişir ve karısından bağlanan aylık kesilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber