Arabanız çalındıysa...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 18 Mart 2007 09:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ARABASI ÇALINAN KİŞİLERİN ALACAKLARI YENİ ARAÇLAR BÜTÜN VERGİLERDEN MUAF OLSUN

Kazanmak?

Alın teri ile kazanmak?

Ve bir şeylere sahip olmak?

Ayağını yerden kesecek bir arabaya kavuşmak ya da başını sokacak bir ev almak? Alın teri ile kazananlar için ömür törpüsüdür. Bilenler bilir.

Kimi gün boğazınızdan kesersiniz. Gün olur tabanı delik ayakkabıyla gezersiniz. Ve bir gün bakarsınız ki, yılların emeği olan aracınız çalınıvermiş. İlgili yerlere müracaat edersiniz. Tek çare kalmıştır: Beklemek?

Günler ayları, aylar yılları kovalar. Şairin dediği gibi; giden mutlu ki yerinden, seneler geçer dönen olmaz seferinden. Hele bir de maddi sıkıntı, unutkanlık ya da benzeri sebeplerle kaskonuz yoksa vay halinize.

Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 43. maddesi uyarınca, aracınız bir ay sonra kayıtlardan düşülür. Düşülür ama sizin gölünüzden asla düşmez. Bilirsiniz ki, kayıtlardan düşülen şey; aslında bir araç değil, sizin o araca vakfettiğiniz ömürdür.

Anayasamızın 5. maddesinde kişilerin huzur ve mutluluğunu sağlamak Devletin temel amaç ve görevi kabul edilmiş, 2. maddesinde Cumhuriyetimizin sosyal hukuk Devleti olduğu vurgulanmıştır. Kişilerin can ve mal güvenliğini temin etmek Devletin asli fonksiyonları arasında yer alır. Bu asli fonksiyon, 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunuyla hayat bulmuştur.

İdari ve sosyal sorumluluk; sağlıktan eğitime, güvenlikten, adalete kadar birçok konuyu da beraberinde getirir.

Ben derim ki; aracı çalınan kişilerin edinecekleri yeni araçlar KDV, ÖTV gibi her türlü vergiden muaf olsun. Sosyal zararlar sadece vatandaşın sırtında kalmasın. Bu zararın belli bir kısmını da Devlet vergiden fedakârlık yoluyla karşılasın.

Velev ki, günün birinde çalınan araç bulunursa Devletçe satılsın. Satış geliri fedakârlık edilen vergilere sayılsın. Bu olay bir nevi tecil işlemi gibi düşünülebilir. Tecil işlemi mevzuatımıza yabancı olmayıp, 6183 sayılı Yasada mevcuttur. Diğer bir anlatımla, Devlet vergiden fedakârlık dahi etmemekte, vergiyi araç bulunana kadar ertelemektedir.

Bir çizgi çekilsin ?düşenin dostu olmaz? sözüne. Eğer suçsuz ve günahsızsa düşen, ilk dostu Devlet olsun derim.

Siz ne dersiniz?

Dursun ÖZTÜRK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber