Çiller Bakanlığa hiç gelmiyordu

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 20 Mart 2007 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dışişleri Bakanlığı'nda 20 yıl diplomat olarak görev yapan Tuncer'in anılarından Tansu Çiller çıktı: Saçlarımı sarı görünce beni Amerikalı sandı. İngilizce memnun oldum dedi.

EMEKLİ kadın diplomat Doç. Dr. Hüner Tuncer'in anılarını yazdığı ?Bir Kadın Diplomatın Anıları' ilginç anektodlarla dolu. 61 yaşındaki Tuncer'in kitabında Tansu Çiller'den Turgut Özal'a kadar birçok siyasiyle ilgili anılar yer alıyor. Dışişleri Bakanlığı'nda 20 yıl diplomat olarak görev yapan ve 9 yıl önce emekli olan Tuncer, halen ODTÜ Tarih Bölümü'nde öğretim üyeliği yapıyor. İşte kadın diplomatın kitabından ilginç bölümler:

ÇİLLER: Tansu Çiller Dışişleri Bakanı iken, ben de bakanlıkta Amerika Dairesi Başkanı'ydım. Yurtdışından heyet gelmişti. Çiller bakanlığa hiç gelmiyordu. Bu yüzden Bakanlık memurlarını tanımazdı. Heyetle Dışişleri Bakanlığı köşküne gittik. Saçlarım sarı olduğundan beni de Amerikalı zannetti. İngilizce ?Çok memnun oldum' diyerek elimi sıktı. Benim bakanlıkta daire başkanı olduğumu bilmiyordu, halbuki tanıması lazımdı. Çok güldük.

PROTOKOL HATASI

ÖZAL: Turgut Özal İtalya'ya geldiğinde, havaalanında başbakanımızı İtalyan Dışişleri Bakanlığı müsteşarı karşılamıştı. Bu protokol açısından doğru değildi. Bir başbakanı, başbakan karşılamalıydı. Ancak Özal bunu önemsemedi. Oysa Atatürk döneminin İçişleri Bakanı böyle bir uygulamayla karşılaşınca trene binip geri dönmüştü. Onurlu diplomasi buydu.

ROBDÖŞAMBR: 1988'de İtalya'ya resmi ziyarette bulunan Semra Özal'ın kaldığı lüks otel dairesine gittim. Bana ne zaman ihtiyacı olabileceğini sormam gerekiyordu. Birden karşımda üzerinde robdöşambrı ile Turgut Bey'i ve uzun, bol sabahlığı, çıplak ayaklarıyla Semra Hanım'ı bulunca çok şaşırdım. Ülkemin başbakanı ile eşini ev giysileri içinde görebileceğimi hiç ummamıştım.

ATASOY: Milano'da Başkonsolos Yardımcısı iken Bakan Veysel Atasoy, İtalya'ya gelmişti. Programa göre, Atasoy'un La Skala operasına gitmesi gerekiyordu ama o ?Ben Skala mkala bilmem, siz gidin benim yerime' dedi. Öyle de oldu. Ancak İtalyanlar bundan hiç hoşlanmadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber