Hükümet, sağlık harcamalarında önlem isteyen IMF'ye direniyor

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 20 Mart 2007 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

IMF ile 4 bakan arasında pazar günü başlayan ve pazartesi sabah 04.00'te biten 13 saatlik toplantıda taraflar sosyal güvenlik reformunun ertelenmesi ve sağlık harcamaları konusunda uzlaşma sağlayamadı.

IMF ile görüşmeler sosyal güvenlik reformunun ertelenip ertelenmeyeceği ile artış gösteren sağlık harcamaları için önlem gerekip gerekmediğine kilitlendi.

IMF ile yürütülen 6. gözden geçirme planlandığı gibi geçen hafta sonunda bitirilemedi. Bunun üzerine Devlet Bakanı Ali Babacan başkanlığındaki bakanlar ile IMF heyeti arasında pazar günü öğleden sonra başlayan ve 13 saat süren bir toplantı yapıldı. Toplantıda IMF, sağlık harcamalarında bu yıl hızlı bir artış olacağını ve önlem alınmasını gündeme getirdi. Ayrıca sosyal güvenlik reformunda ertelemenin 6 ay ile sınırlı kalmasını, yani 1 Temmuz'dan itibaren uygulamaya geçirilmesini istedi. Hükümet ise sağlık harcamalarında geçen yıl yaşanan artışın doyma noktasına geldiğini ve artık stabil bir hal aldığını kaydederek önlem gerekmediğini savundu.

1 Mart'ta başyan gözden geçirmeyi geçen hafta sonunda bitirmesi planlanan IMF heyeti, henüz Türkiye'den ayrılmadı. Babacan'ın IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni başkanlığındaki heyetle yaptığı görüşme ise önceki gün saat 15.00 civarında başladı. Görüşmeye Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu da katıldı. Sabaha karşı 04.00'te biten toplantıda ana gündem maddesini sosyal güvenlik reformunun ertelenme süresi ile sağlık harcamaları oluşturdu.

Şimdiye kadar sürdürülen çalışmalarda sosyal güvenlik reformunun 6 ay ile 1 yıl ertelenmesi halinde maliyetinin ne olacağı üzerinde duruldu. Yasanın 1 yıl ertelenmesinin Genel Sağlık Sigortası yükünü azaltacağı ama yasa yürürlüğe girmediği için SSK ve Bağ-Kur'lulara daha fazla maaş ödenmesinin gündeme geldiğini anlatan yetkililer, IMF'nin ise gecikme durumunda maliyetin daha artacağı konusunda endişesi olduğunu söyledi.

'Sağlık harcamaları hızla artacak'

Geçen hafta ortasından itibaren 2007'de sağlık harcamalarının ne olacağı konusunda hem bürokratlar hem de IMF projeksiyonlarını yaptı. IMF'nin, 2007'de SSK'lıların devlet hastanelerinden yararlanma ile serbest eczanelerden yararlanma imkânı nedeniyle sağlık harcamalarının hızla artacağını gündeme getirdiği belirtildi.

Buna karşılık Hazine ve Maliye'nin yaptığı çalışmalarda ise SSK'lıların devlet hastanelerinden yararlanmasıyla ilgili artışın artık stabil hale geldiğini ve artış hızının geçen seneye göre düşeceğini, sağlık harcamalarında aslında sorun olmadığını anlattığı kaydedildi.

'Önlemi başka yerde alın'

IMF'nin bu tespitleri yaptıktan sonra hem 2006'nın fazladan yapılan harcamaları için hem de 2007'de sağlık harcamalarında yaşanacak artıştan dolayı önlem istediği belirtildi.

Önlem alınıp alınmaması konusunda anlaşma sağlanamadı. Bir başka görüş ayrılığının da önlem alınırsa, nerede yoğunlaşacağı konusunda yaşandığı belirtildi. Bütçe üzerinde genel bir blokajın yatırımları olumsuz etkileyeceği ve bu nedenle seçim yılında hükümetin böyle bir önlem istemediği kaydedildi. Buna karşılık sağlıkta alınacak önlemlere de Sağlık Bakanlığı'nın sıcak bakmadığını belirten bürokratlar, "Asıl iş Sağlık Bakanlığı'na düşüyor. İsterse orada önlem alınır" dedi. Sağlık harcamalarının geçen yıl kontrol altına alınmasına yönelik tedbirlerin yargıda iptal edilmesi de başka bir sorun olarak kabul ediliyor.

2006'dan sarkan harcamaların büyüklüğü "1 milyar YTL'nin üstü 2 milyar YTL'nin altı" olarak ifade edilirken bunun 1.3-1.5 milyar YTL arasında olabileceği kaydedildi. IMF'nin geçen yılki artış hızına göre yaptığı hesaplar kabul edilirse sağlık harcamalarında da sapmanın yine 1 milyar YTL civarında olabileceği tahminleri yapılıyor. Böylece toplam paket büyüklüğünün 2-2.5 milyar YTL'ye çıkabileceği öngörülüyor. IMF'nin ayrıca geçici işçilerin kadroya alınması konusunda da çekinceleri olduğu belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber