Türkiye'de yaz aylarında aşırı sıcak beklenmiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Mart 2007 10:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaz ayları başında Avrupa'yı etkilemesi beklenen sıcak hava dalgasına bağlı olarak Türkiye'de de sıcaklık ortalamalarının 1-2 derece daha yüksek görülebileceği, ancak denizlerin yaratacağı ılıman etki nedeniyle yaz aylarında aşırı sıcak hava beklenmediği bildirildi.

Yaz ayları başlangıcında Güney ve Orta Avrupa'yı etkilemesi beklenen muhtemel sıcak hava dalgasına bağlı olarak Türkiye'de de yaz sıcaklık ortalamalarında 1-2 derece daha yüksek değerler gözlenebilecek. Yetkililer, Türkiye'nin etrafını çevreleyen denizlerin ılıman etkisi nedeniyle yaz aylarında aşırı sıcak hava beklentisi bulunmadığını belirttiler. Buna göre, yağış değerlerinin Nisan-Mayıs döneminde mevsim normalleri civarında, Haziran-Temmuz döneminde ise Akdeniz Havzası'nda mevsim normallerinin altında olması bekleniyor.

Deniz yüzey sıcaklığının, Atlas Okyanusu'nda Nisan-Mayıs döneminde ortalama değerlerden (özellikle İspanya'nın batısında) 0.5-1.0 derece yüksek, Haziran-Temmuz döneminde mevsim normalleri civarında, Akdeniz Havzası'nda ise Nisan-Temmuz döneminde ortalamalardan 0.5-1.0 derece yüksek gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Hava sıcaklığının, Nisan-Mayıs döneminde Güney Avrupa ve Türkiye'nin özellikle güney ve batı kesimlerinde ortalamalardan 0.5-1.0 derece yüksek, Haziran-Temmuz döneminde ise Güney ve doğu Avrupa ile Türkiye genelinde ortalamalardan 0.5-1.0 derece yüksek olacağı bekleniyor.

Yetkililer, yağışlı ancak nispeten sıcak bir bahar mevsimiyle sıcak ve buna bağlı az yağışlı yaz öngörüldüğünü ifade ettiler.

Mevsimsel hava tahminlerinin, uzun yıllar uç değerlere göre değil, uzun yıllar sıcaklık ortalamasına göre yapıldığına dikkati çeken yetkililer, mevsimsel tahminler uzun süreli olduğundan sektörel planlamada kullanırken, tutarlılık oranlarının dikkate alınmasında fayda olduğunu ifade ettiler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber