Trafikte 'fotoğraflı ceza' dönemi başlıyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 21 Mart 2007 07:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Trafik ışıkları ve emniyet şeridi ihlallerinin önüne geçilememesi üzerine İstanbul'da kameralı takip sistemi başlatıldı. 4 noktada deneme çalışmaları yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Trafik Müdürlüğü Elektronik Denetim Sistemi (EDS) çerçevesinde, kırmızı ışıklar ve emniyet şeritleri kameralarla kontrol edilecek. Kural ihlali yapanlar kameralarla görüntülenecek, cezalar "ihlalin fotoğrafı"yla birlikte eve postalanacak.

Sistem tam otomatik olarak faaliyete geçiyor ve insan müdahalesine gereksinim duymuyor. Yaya geçitlerinin olduğu yerlere veya trafik ışıklarına paralel kazılan noktalara metal dedektörler yerleştiriliyor. Kırmızı ışıkla birlikte dedektör bir saniyelik gecikmeyle faaliyete geçiyor. Sensör, üzerinden geçen metal nesneyi algılayarak otomatik kayda geçiyor. Sensördeki veriler, Merter'de oluşturulan merkeze aktarılıyor.

Burada görevli iki trafik polisi ihlali yapan araçların plaka numaralarını tespit ediyor. Polis, gereken cezayı kesiyor. Ceza makbuzu, üzerinde suçun işlendiği mevki ve tarihinin de yer aldığı fotoğrafla birlikte sürücünün ev adresine postalanıyor.

Sistemin deneme çalışmaları Beşiktaş Barbaros Bulvarı, Kâğıthane Cendere Caddesi, Edirnekapı Onuncuyıl Caddesi ve Haliç Köprüsü'nde sürdürülüyor. Bu çalışmada, sürücülere kameralarla kontrol yapıldığı uyarısı da bulunuyor.

Hız sensörleri geliyor

İBB Ulaşım Daire Başkanı Muzaffer Hacımustafaoğlu, gelişmiş trafik kontrol sistemi kurmak istediklerini ve 2007 yılında sistemin 100 noktada uygulanmaya başlayacağını bildirdi.

'Ama sarıda geçtim' mazereti sona eriyor!

Sistemi oluşturan Türk mühendisler, Türk insanının özelliklerini de dikkate aldılar. Örneğin, Avrupa'da tek noktadan alınan kırmızı ışık ihlali görüntüsü yeterli olurken Türk sürücülerin, "sarıda geçtim" itirazlarının önüne geçmek için aracın önden ve arkadan görüntüleri alınıyor. Emniyet şeridi ihlallerinde ise üç kamera kullanılıyor. Her kamera 100 metrelik bir alanı görüntülüyor ve süre kaydı tutuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber