Polisleri şehit edenler yakalanmadan yakınlarına maaş ödenmeyecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 21 Mart 2007 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Güvenlik Kurumu, Şırnak'ın İdil ilçesinde geçen yıl silahlı saldırı sonucu şehit düşen polis memurlarını öldürenler yakalanmadan ve davaları sonuçlanmadan ailelerine maaş ödenemeyeceğini açıkladı.

Kurumdan yapılan açıklamada, vazife malullüklerinin kabul edilmesi için gerekli yasal belgelerin gelmesi ve prosedürün tamamlanmasıyla birlikte, Sait Bal'ın eşinin aylıklarının, ilgilinin vefat tarihinden itibaren vazife malullüğü aylığına dönüştürüleceği belirtildi. Şehit Mehmet Yardımcı'nın anne ve babasına ise vefat tarihinden itibaren vazife malullüğü aylığı bağlanabileceği ifade edildi.

Şehit polisler Mehmet Yardımcı ve Sait Bal'ın yakınlarına maaş bağlanması konusunda başlayan tartışma sürüyor. Konuyla ilgili SGK'nın yazılı açıklamasında, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün şahısların şehit edildikleri gerekçesiyle, 17 Ağustos 2006'da vazife malullüğü isteğinde bulunduğu kaydedildi. Polislerin, ölüm veya malul kalmalarına sebep olan olayın 3713 sayılı kanun kapsamına girip-girmediğiyle ilgili olarak açıklamada, bu kişilerin ölümlerinin veya malul kalmalarının terör eylemi sonucu olup olmadığı konusunun açıklığa kavuşturulabilmesi için, 5190 sayılı kanun ile yetkili savcılık iddianamesinin veya mahkeme kararının olması gerektiği vurgulandı. Açıklamada, Emniyet Genel Müdürlüğü'nden 6 Temmuz 2006'da savcılık iddianamesi veya mahkeme kararı istenildiği kaydedildi. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun, Sait Bal'ın eşinin aylık ve sağlık harcamaları yönüyle mağdur olmaması için 29 Ağustos 2006'da iştirakçi ölüm aylığı bağlandığı belirtilirken, Mehmet Yardımcı'nın babasının muhtaç olup olmadığının, 7 Kasım 2006 tarihli yazıyla İskenderun İlçe İdare Kurulu Başkanlığı'ndan sorulduğu ve cevaba göre, yetim aylığı bağlanabileceği ifade edildi. Polislerin ölümünden sorumlu şüphelilerin halen yakalanamadığına işaret edilen açıklamada, bu sebeple şüpheliler hakkında kamu davası açılamadığı ve soruşturmanın sürdüğü vurgulandı. Saldırıyla ilgili olarak kuruma savcılık iddianamesi veya mahkeme kararı ulaşmadığı anlatıldı. Açıklamada, "Bu nedenle, ölümün 3713 sayılı kanunun 1'inci maddesinde tanımı yapılan terör eylemi sonucu olup olmadığı kurumumuzca değerlendirilememektedir." denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber