İmara açılan cennet koylara dava hazırlığı

Türkiye'nin cennet koyları birer birer imara açılıyor. Merhum 8'inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın yıkılan konutunun da bulunduğu Okluk'un yanı sıra, Göcek, Longöz, Yediadalar, Küfre, Karacasöğüt ve Kandilli koyları da birinci derece SİT alan olmaktan çıkartılıyor. Mimarlar Odası, Marmaris Okluk'ta yükselen inşaata ve Bodrum Usuluk'ta tamamlanan beş yıldızlı otele izin veren planlara dava açmaya hazırlanıyo

Haber Giriş : 05 Ağustos 2017 08:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İmara açılan cennet koylara dava hazırlığı

HAMİDE HANGÜL

Merhum 8'inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın özel kanunla korumaya aldırdığı bakir koylar birer birer imara açılıyor. Birinci derece doğal SİT haritaları değiştirilerek imara açılması planlanan koylar arasında, merhum Turgut Özal'ın yıkılan konutunun da bulunduğu Okluk'un yanı sıra, koruma altındaki Göcek, Longöz, Yediadalar, Küfre, Karacasöğüt ve Kandilli'de bulunuyor. Bodrum'da ise liste daha kabarık. Bunlar arasında Torba mahallesi, Kaynar Burnu, Bodrum-Milas karayolu arasında kalan Güvercinlik -Bodrum arası, Kızılburun, Gökburun, Bitez koyuna bakan taraflar, Değirmen burnu, Kara Ada, Küçük Orak adası gibi yerler bulunuyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bir yıl önce hazırlıklarına başladığı SİT haritalarında değişiklik öngören çalışmalarının halen sürdüğü belirtiliyor. Bu bölgelerin, yapılacak değişiklikle birinci derece SİT alan olmaktan çıkarılacağı vurgulanıyor. Böylelikle söz konusu değişiklikle onaylanıp askıya çıkartılacak koylar imara açılmış olacak. Diğer taraftan, Bodrum Usuluk koyunda imara açılan ve geçtiğimiz yıl beş yıldızlı otel inşaatının tamamlandığı plana Mimarlar Odası dava açmaya hazırlanıyor. Söz konusu otelin hem plan, hem de ruhsatının açtıkları dava sonrasında iptal edildiğini açıklayan Mimarlar Odası Muğla Şube Başkanı Osman Köseoğlu, "Usuluk koyunda kazanılmış davalarımız var. Biz plana itiraz ettik, dava açtık. Sonra o koyda kaçak inşaat başlattılar. Biz hem plana, hem ruhsata iptal davası açtık ve kazandık. Usuluk'taki otelin şu anda mahkeme kararıyla ruhsatı da planı da iptal edildi. Ancak karar uygulanmıyor.

Otel şu anda kaçak durumda. Plan iptal edileli iki yıl oldu, 6-7 ay sonra da ruhsatı iptal edildi. Yeniden dava açmak için görüşüyoruz" açıklamasında bulundu. Diğer taraftan merhum Turgut Özal'ın yıkılan konutunun bulunduğu Okluk koyunda başlatılan yeni inşaat çalışmaları için de dava açmayı planladıklarını açıklayan Mimarlar Odası Muğla Şube Başkanı Osman Köseoğlu, şunları söyledi: "Oranın planlarına dava açıldı. İtirazı devam eden plana binlik ve beş binlik plan yaptılar. Bakanlık itirazımızı reddetti. O planlara göre inşaat faaliyetleri devam ediyor orada. O plana dava açacağız. Okkul'da Özal'ın konutu vardı. İmarında 'hizmet binası' diye geçiyor. Yeni davayı açmak için görüşüyoruz şu anda."

Kaynak: Karar Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber