Memura hediyenin ölçüsünü Etik Kurul belirleyecek

Haber Giriş : 27 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Siyasetçiler için uzun yıllardır tartışılan ?etik yasası' önce üst düzey kamu görevlileri için geçerli olacak. Oluşturulacak Etik Kurul, Avrupa'da olduğu gibi hediye kabul etmenin sınırlarını da belirleyecek.

TBMM Genel Kurulu'nda önceki gece kabul edilen yasaya göre, Cumhurbaşkanı, TBMM ve Bakanlar Kurulu üyeleri, TSK, yargı ve üniversite mensupları dışındaki tüm üst düzey kamu görevlileri, Başbakanlık bünyesinde kurulacak Etik Kurul'un gözetiminde olacak.

Başbakanlık bünyesinde kurulacak Etik Kurul, 11 kişiden oluşacak. Memurların uyacağı etik ilkeleri kurul ayrıca belirleyecek ve yönetmelikle yayınlayacak. Kurul, hediye alma yasağının kapsamını belirlemeye de yetkili olacak. Etik Kurul, en az genel müdür veya eşiti seviyedeki üst düzey kamu görevlilerince alınan hediyelerin listesini gerektiğinde her takvim yılı sonunda istemeye yetkili olacak. Kurul, ihbarlar üzerine de harekete geçebilecek. Kamu yöneticisi hakkında verilen kurul kararı, Resmi Gazete aracılığıyla duyurulacak. Kamu çalışanı, kurul kararına itiraz edip davayı kazanırsa, bu karar da resmi gazetede yayınlanmak zorunda olacak. Böylece memur aklanmış olacak.

CHP'li Tuncay Ercenk, ?Başbakan ticaret yapıyor, bir bakan sahte faturadan yargılanıyor. Mısır ithalatı için gümrük indirimi yapılıyor. Bir bakan feribot işiyle uğraşıyor. Ondan sonra etik kurul yasası getirilsin diyeceksin. Bunlar samimiyetsizlik. Önce bu yasayı getiren bakanlar etik davransın da sonra memurlar için etik tasarısı getirsin. Memurlar önce kendine bak demez mi?' dedi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber