Rüşvet veren işadamına savcı 138 yıl hapis istedi

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 22 Mart 2007 08:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin bazı ihalelerinde yolsuzluk iddialarına yönelik düzenlenen 'Kolon Operasyonu'na ilişkin iddianamede aralarında müteahhitlerin de bulunduğu 69 kişi hakkında 4 ile 162 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Rüşvet verdiği iddia edilen işadamı Bahri D. hakkında 138 yıl hapis cezası istendi.

Soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Mehmet Tamöz, sanıkların 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak', 'örgüte üye olmak', 'ihaleye fesat karıştırmak', 'rüşvet almak ve vermek' suçlarını işlediklerini kaydetti. Sanıkların, hangi ihalenin kime verileceği konusunda, açık tavır sergiledikleri belirtilen iddianamede, suç örgütünün üyelerine ihalenin bırakılması esnasında hareket tarzlarının belirlenip kimlerin şartname alacağı, teklifde bulunacağı, hangi miktarların teklif edileceği, ihale dosyasında hangi belgelerin eksik olacağı ve bu suretle eleneceği, ihalenin objektif ve serbest rekabet ortamında geçtiği imajı sağlayacak biçimde kimin itirazda bulunacağı konularının düşünüldüğü ve uygulandığı öne sürüldü. İddianamede, "Örgüt mensuplarına kalan ihalelerde dahi örgüte dahil olmayan şüphelilere fiyatı etkilemek için yaptıkları açık anlaşma sonucu 'çıkma' tabir edilen paralar da dağıtılmıştır.'' denildi.

Cumhuriyet savcısı, işadamı Bahri D. hakkında, 'örgüt kurucusu olma' suçuyla birlikte 8 kez 'ihaleye fesat karıştırmak', 3 kez 'rüşvet vermek' suçlarından 138 yıla kadar hapis istedi. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı İhale Komisyonu üyesi Osman A.'nın 'örgüt üyesi olmak', 'ihaleye fesat karıştırmak' ve 'rüşvet almak' suçlarından 86 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. Vurgun Operasyonu sanığı eski Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat A. hakkında ise ihaleye feyat karıştırmaya teşebbüs suçundan 1 yıl 3 aydan 9 yıla kadar hapis cezası istendi. İddianamede, şüpheliler Selahattin Ç., Bahri D., Kürşat Ö., Emin Ç., Alaettin K., Yaşar T., Harun A., Mustafa K., Sefer D., Baran Y., Osman B., Ahmet B., Hakan K., Hasan Avni Ö., Avni V., Muğdat Ç., Şükrü Ö., Suvat Ç., Zeki D., Bülent G., Selçuk V. ve Nizamettin B.'nin, 'örgüt kurarak kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan hizmet alımlarına diğer şüphelilerle birlikte ihaleye fesat karıştırma suçunu işledikleri' kaydedildi. Aralarında kamu görevlilerinin de bulunduğu 22 sanığın ise 'örgüte bilerek ve isteyerek yardım ettikleri' belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber