Reçete yolsuzluğuna rektör kalkanı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 22 Mart 2007 07:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bölümündeki asistanları kendi lehinde ifade vermeye zorlayan Yard. Doç. Dr. Şahin Zeteroğlu hakkında yapılan soruşturmada kamu görevinden alınması istendi. Ancak, dosya Rektör Aşkın tarafından işleme konulmadı.

Rektör Yücel Aşkın

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Kadın Doğum Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Şahin Zeteroğlu, hakkında yapılan reçete yolsuzluğunun idari soruşturma sırasında bölümündeki hemşire ve asistanları tehdit ederek lehine ifade vermelerini istediği öğrenildi. Olay, Kadın Doğum Bölümü'nde çalışan bayan doktorlar N.Ç. ve H.Ç.'nin kendilerine yapılan tehditlerle ilgili dekanlığa şikâyet dilekçesi vermesi ile ortaya çıktı. Yapılan idari soruşturmada Zeteroğlu'nun 'üniversite öğretim mesleğinden veya kamu görevinden çıkarılması' istendi. Dosya 'çıkar amaçlı suç örgütü oluşturmak, evrakta sahtecilik' gibi birçok suçtan yargılanan Rektör Prof. Dr. Yücel Aşkın tarafından işleme konulmadı.

YYÜ Tıp Fakültesi Dekanlığı, iki doktorun 'tehdit edildikleri' yönündeki şikâyeti üzerine Yard. Doç. Dr. Şahin Zeteroğlu hakkında idari soruşturma başlattı. Muhakkik olarak görevlendirilen öğretim üyesi Prof. Dr. Pekcan Demiröz, 20 Eylül 2002'de doktorlardan H.Ç., M.Ş., A.G. ve N.Ç.'nin ifadelerini aldı. Doktorlardan N.Ç., 16 Ağustos 2002'de Zeteroğlu'nun kendisiyle birlikte arkadaşları H.Ç., M.Ş. ve A.G.'yi odasına çağırarak reçete olayı ile ilgili olarak savunma vereceklerini hatırlatıp, "Savunmalarınızda 'sevkleri biz kendimiz çıkarttık ve ilaçları kendimiz için kullandık' diyeceksiniz. Bu şekilde yazmayanı oyarım." dediğini savundu. İstediği şekilde ifade vermediği için bir gün sonra Zeteroğlu tarafından tehdit edildiklerini aktardı. N.Ç., "Zeteroğlu 'Bu olay çok basit bir mesele. Bu kadar basit bir konuda bile ben size arkamı dönemeyecek miyim? Siz de bana arkanızı dönemezsiniz. Siz asistansınız, 6 ayda bir imzaladığımız sözleşmeniz var. Sizin hiç mi komplikasyonunuz olmayacak? Siz daha çok şey kaybedersiniz.' dedi." açıklamasında bulundu. Dr. H.Ç. ise Zeteroğlu'nun kendisine, 'Siz astsınız ben üstüm. Ast olduğunuz için asistanlık hayatınızı çekilmez hale getiririm' dediğini ifade etti.

Prof. Dr. Pekcan Demiröz, bütün tarafları dinledikten sonra soruşturma raporu hazırladı. Demiröz, hazırladığı soruşturma raporunda, Yükseköğretim Kanunu memur disiplin yönetmenliği gereği, 'tehditle bir kimseyi veya grubu suç sayılan bir eylemi düzenlemeye veya böyle bir eyleme katılmaya yahut yalan beyanda bulunmaya veya yalan delil göstermeye veya suçu yüklenmeye zorlamak veya zorlamaya kışkırtmak' fiilini işlediği gerekçesiyle Zeteroğlu'nu 'üniversite öğretim mesleğinden veya kamu görevinden çıkarmayı' önerdi. Ancak Zeteroğlu hakkında hazırlanan soruşturma raporu, Rektör Yücel Aşkın tarafından işleme konulmuyor. Zeteroğlu'nun bu soruşturmadan başka 4 ayrı suçtan daha sorgulandığı ve cezalandırılması yönünde raporlar düzenlendiği, ancak her defasında söz konusu raporların işleme konulmadığı belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber