İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Kayıp kaçak için 10 milyon dolarlık yatırım

Yeşilırmak Elektrik Dağıtım AŞ, yaklaşık 10 milyon dolarlık bütçesiyle Akıllı Ölçü Devreleri ve Alçak Gerilim Şebeke İzleme Sistemi (AGİS) projesini hayata geçiriyor. Yerli mühendislerin projesi AGİS ile hedef, kayıp kaçağını bitirmek.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Ağustos 2017 23:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kayıp kaçak için 10 milyon dolarlık yatırım

Büşra KOSİF

Samsun, Ordu, Amasya, Çorum ve Sinop illerinde faaliyet gösteren Yeşilırmak Elektrik Dağıtım AŞ (YEDAŞ) yaklaşık 10 milyon dolarlık yatırımla 'Akıllı Ölçü Devreleri ve Alçak Gerilim Şebeke İzleme Sistemi (AGİS)' projesini hayata geçiriyor. Agis ile müşteri memnuniyetini artıracak uygulama ile şebeke anlık izlenecek, arıza tespiti ve müdahale süresi kısalacak. YEDAŞ Genel Müdürü Rıdvan Aktürk, yeni geliştirdikleri yazılımla hanelere giden enerji durumunu anlık takip edebileceklerini belirterek, proje için 4 yıldır çalıştıklarını söyledi.

AGİS'in kayıp kaçağın yüksek olduğu bölgelerde süper bir etki yapacağını vurgulayan Aktürk, "Bu sistem ile adeta canlı emar çekiyorsunuz. Bizim bölgemiz için öncelikli değil ancak kayıp kaçağın yoğun olduğu bölgelerde çok faydalı olacak" diye konuştu.

Uygulama dünyada ilk

Türkiye ve Dünyada ilk olma özelliğine sahip AGİS, mevcut Otomatik Sayaç Okuma Sistemi (OSOS) ile bir bütün haline getirilerek, 12 bin 500 dağıtım trafosu ve çıkış kollarında yaklaşık 150 bin noktada anlık enerji durumu takip edilebilecek. Bu sayede Alçak Gerilim çıkışlarındaki şebekenin akım, gerilim ve güç parametlerinin gerçek zamanlı izlenerek arızanın yer tespiti ve arızaya müdahale sürelerinin kısaltılması amaçlanıyor.

Diğer dağıtım şirketleriyle projelerini paylaşmaktan gurur duyacaklarını kaydeden Aktürk, "Talep gelmesi halinde elbette projemizi paylaşacağız" dedi. Aktürk, proje ile her sene arızalara müdahale sürelerinin yüzde 20 azaltmayı amaçladıklarını da dil getirdi. Ayrıca, YEDAŞ'ın Astronomik Zaman Saati ile çalışan Aydınlatma Sistemi'ni akıllı ekipmanlardan oluşan mevsimsel ve bölgesel etkilere göre uzaktan programlanabilen aydınlatma sistemine dönüştürüyor. 5 ilde 13 bin 500 noktadan oluşan aydınlatma tesisleri ana izleme merkezinden yönetilerek tasarruf sağlanacak.

"AGİS, Türk mühendislerimizin başarısı ile gerçekleşen yerli bir proje"

Scada merkezleri ile bugüne kadar yüksek gerilim arızalarının izlendiğini ancak artık alçak gerilimdeki arızayı da takip edeceklerini belirten Aktürk, "Şu ana kadar böyle bir çalışma yapılmadı. Bu tamamen YEDAŞ'ın önderliğinde Türk mühendislerimizin başarısıyla gerçekleşen yerli bir proje. Bu sistemle arıza için vatandaşın bizi aramasına gerek kalmayacak. Ekiplerimiz arızayı en ince noktasına kadar görebilecekler" diye konuştu.

Projenin 2'inci aşamasında cep numarası kayıtlı bütün abonelerine bölgelerinde oluşacak arızalar ve bu arızaların giderilme süresi hakkında SMS yoluyla bilgilendirme yapılacağını da vurgulayan Aktürk, "Artık vatandaşlarımız bize değil biz onlara haber vereceğiz" dedi.

Geçen yılda 400 milyon dolarlık yatırım yaptı

Tedarik sürekliliği ve kalitesini artırmak için şebekelerini güncel tuttuklarını dile getiren Aktürk, "Geçtiğimiz 5 yılda 400 milyon dolara yakın yatırım yaptık. Şebekenin iyileştirilmesinin yanı sıra hanelere ulaştırdığımız elektriğin durumunu gerçek zamanlı takip ederek kısa sürede giderilmesini sağlamayı hedefliyoruz. İşin tabiatında kesintiler ve bazı aksaklıkların olması mümkün. Yeni sistem ile bir sokakta veya mahallede yaşanan elektrik kesintisini, müşteri bildiriminden bağımsız anlık tespit edebileceğiz. En yakın ekibimizi yönlendirerek kısa sürede giderilmesini sağlayacağız" dedi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber