Kapatılan TV'ler, OHAL komisyonuna başvurabilir mi?

Kapatılan radyo, televizyon ve gazeteler ancak KHK ile doğrudan kapatılmaları durumunda OHAL komisyonuna başvurabilir. İdari kararla kapatılan radyo, televizyon ve gazetelerin ise komisyona başvurma hakları bulunmuyor.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 10 Ağustos 2017 18:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kapatılan TV'ler, OHAL komisyonuna başvurabilir mi?

AYM KARAR VERMESİNE RAĞMEN HALA SPEKÜLASYONLAR VAR

685 sayılı KHK ile ihdas edilen OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu 17/07/2017 tarihinden itibaren başvuru almaya başladı. Bilindiği üzere Komisyon, doğrudan KHK'larla tesis edilen işlemlere karşı yapılan itirazları değerlendirmekle görevli. Bu husus, gerek 685 sayılı KHK'nın Komisyonun görev alanını düzenleyen 2 inci maddesi gerek 26 Temmuz 2017 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Anayasa Mahkemesi Kararlarında açık bir şekilde belirtilmekte. Buna rağmen kamuoyunda halen haklarında doğrudan KHK ile işlem yapılmayan gerçek veya tüzel kişilerin başvuru yapamadıklarına dair spekülasyonlar oluşturulmakta.

KOMİSYON SADECE KHK EKİNDE YER ALAN İŞLEMLERE BAKIYOR

Örneğin yakın zamanda doğrudan KHK ile kapatılmamasına rağmen bazı televizyon, radyo ve gazetelerin komisyona başvuru yapamadıklarına ve haklarında Komisyon tarafından "çifte standart" uygulandığını iddia eden haberler yapılmakta. Gerçek ise çok farklı.

Şöyle ki gerçek kişilerde olduğu gibi radyo, televizyon gazete ve dergiler gibi tüzel kişilerin de itiraz başvurusu yapabilmek için haklarında doğrudan KHK'larla işlem tesis edilmiş olması gerekiyor. Nitekim Anayasa Mahkemesinin 19/07/2017 tarihli ve 2016/29085 sayılı Kararında "Komisyon, başka bir idari işlem tesis edilmeksizin doğrudan kanun hükmünde kararnameler ile tesis edilen işlemlere ilişkin başvuruları değerlendirmek ve karara bağlamak üzere kurulmuştur." ifadesi bu durumu daha da açıklığa kavuşturuyor.

KHK İLE DEĞİL BAKAN ONAYI İLE KAPATILANLAR İDARİ YARGIYA BAŞVURMALIYDI

Şimdiye kadar yayımlanan KHK'lar ile Milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen yapı, oluşum veya gruplara ya da terör örgütlerine aidiyeti veya iltisakı ya da bunlarla irtibatı olan basın yayın organları kapatıldı. Bu şekilde KHK ekinde verilerek kapatılanlar itiraz başvurusu yapabiliyor. 668 sayılı KHK'nın ikinci maddesinin dördüncü fıkrasında ilgili bakan tarafından oluşturulan komisyonun teklifi üzerine bakan onayı ile bazı radyo, televizyon, gazete ve dergilerin kapatılmasına ilişkin yetki verilmekte. Bu yetki kapsamında kapatılan basın yayın organlarının ise komisyona itiraz başvurusunda bulunma hakkı olmamakla birlikte; yargı mercilerine başvuru hakkı bulunmaktadır.

İlgili kurum, komisyon, makam ve mercilerce kapatılan tüzel kişilerin itiraz başvuruları haklarında doğrudan KHK ile işlem tesis edilmediği için Komisyonun görev alanı dışındadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber