Beş koldan tabletli denetim

20 milyar liralık kaçak akaryakıt için başlatılan mücadelenin kapsamı genişletildi. Dört bakanlığın güçbirliği yaptığı kayıtdışı ekonomiyle mücadeleye tütün ve tütün mamulleri ile alkollü içkilere yönelik bandrol denetimi ve eğlence sektörü ile günübirlik konut kiralamaları da eklendi. Denetim personeli tabletlerine 32 maddelik müeyyide listesi yüklendi

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 11 Ağustos 2017 08:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Beş koldan tabletli denetim

Cahit Saraçoğlu

Özellikle akaryakıt sektöründe yaşanan kayıtdışılıkla ilgili son haftalarda gündeme gelen haberler kapsamında harekete geçen hükümet, kaçakçılığa karşı yürütülecek mücadelenin kapsamını genişletti. Kayıtdışılığın en başında yer alan ve yılda 20 milyar lira tutarında vergi kaybına yol açan akaryakıt kaçakçılığının peşine düşen bakanlıklar güçbirliği yapacak.

TÜM BİLGİLER TABLETTE

Bu kapsamda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda Bilim, Sanayi ve Ticaret, Ekonomi, İçişleri ve Maliye Bakanlıkları sahada Akaryakıt İstasyonlarında Pompa Ödeme Kaydedici Cihaz Denetimleri başlattı. Söz konusu ödeme cihazlarına ilişkin bir rehber de hazırlandı. İlgili bakanlıkların bütün denetim personelinin tablet bilgisayarlarına eklenen 32 madde ile mükelleflerin karşılaşacağı ceza hükümleri belirlendi.

BANDROLLER EYS'DE

Kurumların yapacağı denetimlerde bandrol denetimlerine de yoğunlaşıldı. Elektronik Yoklama Sistemi (EYS) kapsamında aynı tabletlere bandrollü ürün doğrulama modülü de eklendi. Bu modülde denetim yapılacak işyerlerinin konumu, mükellef kaydı, sicil bilgileri, benzersiz kodun üretilmesi adımlarında gerekli tespitler yapılarak bandrol ürün doğrulama denetimi gerçekleşiyor.

SANATÇI KORUNUYOR

Denetimlerde öne çıkan ve 24 saat esasına göre denetlenecek bir diğer alan ise eğlence sektörü oldu. Sahne sanatçılarına ödenen ücretlerin gerçeği yansıtıp yansıtmadığı, belge düzenine uyum, belgesiz ürün bulundurma, kayıtdışı işçi çalıştırma, bandrolsüz veya sahte bandrollü içki satışları olup olmadığı izleniyor. Alkollü içki sektöründe yapılan denetimlerde satışı veya sunumu yapılan alkollü içkilerde uygulanması gereken KDV oranlarının doğruluğu da uygulamayla ortaya çıkıyor.

GÜNÜBİRLİK EVLER TAKİPTE

Günübirlik konaklamalar da mercek altına alındı. Bu alanda vergi kaybının, haksız rekabetin ve terör gibi olayların da önüne geçmeye çalışılıyor. İnternet üzerinden yapılmaya başlanan kiralamaların hem yerli hem de yabancı yatırımcıların faaliyet gösterdiği bir sektör haline gelmesi üzerine İçişleri Bakanlığı'nın "Günübirlik Kiralama Yerleri" konulu genelgesi sıkı tutuluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber