'Yaban hayatını korumak vazifemizdir'

Bakan Eroğlu: Yaban hayatını korumak vazifemizdir. Tabii hayatın zarar görmemesi için yavru yaban hayvanlarını tabii ortamlarına bırakalım. Bir yavrunun yeri tabiattır, annesinin yanıdır

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Ağustos 2017 11:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Yaban hayatını korumak vazifemizdir'

- Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Yaban hayatını korumak vazifemizdir. Tabii hayatın zarar görmemesi için yavru yaban hayvanlarını tabii ortamlarına bırakalım. Bir yavrunun yeri tabiattır, annesinin yanıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan açıklamada, yaban hayatının sürdürülebilirliği için av sezonu dışında kalan mart-temmuz döneminin, Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyada av ve yaban hayvanlarının üreme dönemi olduğu belirtildi. Bu çerçevede Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğünün yavrulama dönemlerinde de yaban hayatına destek olmayı sürdürdüğü aktarıldı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar İş Şube Müdürlüklerine teslim edilen güçten düşmüş, yaralı yaban hayvanlarının gerekli tedavilerinin uzman veteriner hekimler kontrolünde yapıldığı ve habitatına uygun yaşam alanlarına bırakıldığı ifade edilen açıklamada, tabiata bırakılamayacak olanların ise rehabilitasyon merkezleri ve üreme istasyonlarına yerleştirildiği bildirildi.

- "İyilik yapalım derken suçlu duruma düşmeyin"

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Bakan Eroğlu, yaban hayatı, doğal yaşam ve biyolojik çeşitliliğinin korunması, gelecek nesillere aktarılmasının çok önemli olduğuna işaret ederek "Yaban hayatını korumak vazifemizdir. Tabii hayatın zarar görmemesi için yavru yaban hayvanlarını tabii ortamlarına bırakalım. Bir yavrunun yeri tabiattır, annesinin yanıdır." ifadelerini kullandı.

Yaban hayvanlarının tabii ortamlarından izinsiz olarak yakalanmaları ve bulundurulmalarının 4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu hükümlerine ve Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere göre de yasak olduğunu, aksine hareket edenler için ağır para cezaları bulunduğunu vurgulayan Eroğlu, şöyle devam etti:

"Üreme döneminde olan yaban hayvanlarının yavru ya da yumurtasını toplayanlara 4915 sayılı kanunun 28. maddesi çerçevesinde tazminat cezası kesilir. Yaban hayvanlarının türlerine göre 80 bin liraya varan tazminat cezaları var. Örneğin bir sülün ya da turaç yavrusu için 700 lira tazminat cezası uygulanırken bu türlerin yumurtası için uygulanacak tazminat bedeli yavru için uygulananın yarısı kadardır. Karaca için 3 bin 500, alageyik için 32 bin, Anadolu yaban koyunu için 78 bin liradır. Toplanan her bir yumurta veya yavru birey başına bu cezalar uygulanır. İyilik yapalım derken suçlu duruma düşmeyin, suçlu duruma düşüp ağır para cezaları ödemeyin."

- "Yavrunun annesi yakın bir yerlerde besleniyor olabilir"

Vatandaşların karaca, ceylan, yaban keçisi gibi başıboş bir yavru yaban hayvanı gördüklerinde korumak maksadıyla yakalayıp sahiplendiğine dikkati çeken Eroğlu, şunları kaydetti:

"Fakat bu işlem yavru yaban hayvanına faydadan çok zarar getiriyor. Yavrunun annesi yakın bir yerde besleniyor ya da avlanıyor olabilir. Yavru yaban hayvanına yardım etmek istiyorsak yaralı değilse o bölgeyi terk edelim çünkü yalnız başına görmüş olduğunuz yavrunun annesi yakın bir yerlerde besleniyor olabilir. Sizi görünce yavrusuna yaklaşmaktan korkar. Şayet yavru yaban hayvanının yaralı ya da terk edilmiş olduğundan eminsek DKMP Genel Müdürlüğünün 81 ildeki şube müdürlüklerine haber vermek en doğru davranış olacaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber