Sezer'den yurt dışına çıkış harcını indiren kanuna onay

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Mart 2007 19:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, yurt dışına çıkış harcını 70 YTL'den 15 YTL'ye indiren kanunu onayladı. Kanun, yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi.

Kanuna göre, Türkiye Cumhuriyeti pasaportuyla yurt dışına çıkış yapanlardan, çıkış başına 15 YTL harç alınacak.

Çıkış tarihi itibariyle yurt dışında oturma izni bulunanlar ve 7 yaşını doldurmamış olanlar ile yurt dışına ticari amaçla sefer yapan kara, deniz, hava ve demir yolu toplu taşıma ve yük taşıma araçlarının personelinden, yurt dışına çıkış harcı alınmayacak.

Harç tahsilatından sorumlu gerçek ya da tüzel kişiler, tahsil ettikleri harcı, Gelir veya Kurumlar Vergisi bakımından bağlı oldukları vergi dairesine bir beyannameyle bildirmek ve 3 gün içinde ödemekle yükümlü olacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı, harcın tahsilat şeklini belirlemeye, harca tabi işlemlere taraf olanları harcın ödenmesinden sorumlu tutmaya, harca ilişkin beyan dönemlerini, tahsilat tutarına bağlı olarak 15 günlük, aylık ya da üçer aylık dönemler itibariyle tespit etmeye, harcın iadesi ve düzenlemenin uygulanmasına ilişkin diğer usul ve esasları belirlemeye yetkili olacak.

Kanunla, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Kanunu ile bazı kanunlarda da değişiklik yapılıyor. Buna göre, yetkili hastanelerden alınan (muhtaç, güçsüz ve kimsesiz maaşı almak isteyenlere verilen) sağlık kurulu raporları, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından görevlendirilecek 3 uzman hekimden oluşan sağlık kurulunca karara bağlanacak. İhtiyaç halinde, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından birden fazla sağlık kurulu oluşturulabilecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu, satın aldığı sağlık hizmetlerine ilişkin belgelerin incelenmesinde kurum dışından görevlendirilecek personele verilecek ücretin oranını artırılabilecek. Fatura inceleme ve kontrolünde örnekleme yöntemine gidilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber