Veto yiyen üç bürokrat Çankaya'ya giremedi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 23 Mart 2007 08:48, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Cumhurbaşkanı Sezer, Mısır Devlet Başkanı Mübarek'i kabule, geçtiğimiz hafta veto ettiği üç Dışişleri bürokratının katılmasına izin vermedi. Oysa 3 bürokratın Mübarek'in ziyaretiyle doğrudan ilgisi vardı.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilmeleri Başkent'te büyük tartışmalara neden olan 5 Müsteşar Yardımcısı Vekili, dün Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in Ankara ziyaretine damga vurdu. Ortadoğu'nun en önemli isimlerinden Mübarek'in ziyaretinin Çankaya Köşkü'ndeki ana bölümüne, Ortadoğu'dan sorumlu Müsteşar Yardımcısı Vekili Feridun Sinirlioğlu veto nedeni ile katılamadı. Böylelikle, daha önce üç yıl Köşk'te Başdanışmanlık yapan Sinirlioğlu ilk kez önemli bir toplantıya girememiş oldu. Sinirlioğlu ile birlikte Mısır'ın Rumlarla Akdeniz'de petrol arama anlaşmasının gündeme gelebileceği ihtimaline karşı görüşmelere girmesi beklenen Denizcilik Havacılık İşlerinden Sorumlu Haydar Berk ile Ekonomik İşlerden Sorumlu Selim Kuneralp de vetolu müsteşar yardımcıları olarak Çankaya Köşkü'nde yerini alamadı.

PROTESTO ETMEDİLER

Bunun üzerine kulislere, "Müsteşar yardımcıları Sezer'i protesto etti ve Köşk'e gelmedi" spekülasyonu yayıldı. Ancak bu iddiaların aksine, bu üst düzey diplomatların vetonun ardından Müsteşar Yardımcısı Vekili pozisyonunda kaldıkları için Köşk'e giremedikleri öğrenildi. Bu gelişmede ise Cumhurbaşkanı Sezer'in, yıllardır sürdürdüğü "Vekil bürokratlar Köşk'e giremez" yönündeki kararlı ve devamlı tutumunu aynen Dışişleri'ne de uygulama kararının rol oynadığı belirtildi.

KÖŞK HİSSETTİRDİ

Çünkü, müsteşar yardımcılarının veto edilmesi sonrasında Köşk'ten Dışişleri'ne, bu isimlerin hangi yabancı ziyaretçi olursa olsun, Çankaya Köşkü'ne gelemeyeceği hissettirildi. Bu üstü kapalı mesaj dün ilk kez kendisini Köşk'te gösterdi. Sezer'in tutumu, Başbakan Erdoğan'ın Camlı Köşk'te Mübarek'i kabulünde de görüldü. Sinirlioğlu, Çankaya Köşkü sınırları içindeki Camlı Köşk'teki toplantıya da 'veto burayı da kapsıyor' diye katılamadı. Dışişleri diplomatlarının Çankaya Köşkü'ne girememesi bir ilk olarak kayıtlara geçti.

BÜYÜKELÇİDEN DAVET

Tüm gün devre dışı kalan ve akşam Köşkü'teki yemekte de bulunamayan Sinirlioğlu, Mısır Büyükelçisi'nin Mübarek'in ziyareti nedeniyle öğle saatlerinde konutunda verdiği özel yemeğe katıldı. Mısır Elçisi'nin vetolu Müsteşar Yardımcısı Vekili Sinirlioğlu'nu davet etmesi dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Sezer, Dışişleri Bakanlığı'nın yedi müsteşar yardımcılığı atamasından 5'ini resmi bir açıklama yapmadan veto etmişti. İlk kez gerçekleşen bu gelişmenin ardından Sezer'in, "Bu isimler bana sorulmadan atanmak istendi" yönünde gerekçeleri bulunduğu iddia edilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber