Fişini toplayan iadesini isteyecek: Üç aylık vergi iadesi almak vatandaşın hakkı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 23 Mart 2007 08:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vergi iadesini 1 Ocak itibariyle kaldıran yasa yürürlüğe girmeyince "Yılbaşından bu yana geçen dönem için iade alınır mı" tartışması başladı. Hukukçular "İade verilmeli" diyor.

Vatandaş, 3 aylık vergi iadesi alacağının derdine düştü. Çünkü Gelir Vergisi Kanunu'nda değişiklik yapan ve vergi iadesinin yerine 'asgari geçim'i getiren düzenleme, yeni bir tartışma başlattı. 1 Ocak 2008'den itibaren asgari geçim indirimine geçilmesini öngören tasarı mart ayının sonuna gelinmesine rağmen hâlâ yürürlüğe girmedi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, farklı kanunlarda da değişiklik yapan tasarıyı, vergi dışındaki bir madde nedeni ile veto etti. Vetolu madde tasarıdan çıkarılıp yeniden Köşk'e gönderilecek. Ancak, yasanın yürürlüğe girmesi, martın sonunu bulacak.

HUKUKÇULAR: ÖDENMELİ

Vergi hukukçularına göre, yeni yasa uygulamaya girmediği için halen vergi iadesi sistemi yürürlükte. Bu durumda, "Fiş alın ama biriktirmeyin" çağrısı yapılan vatandaş, harcamalarının belgesini saklarsa ileride avantajlı duruma geçebilir. Çünkü, Cumhurbaşkanı Sezer'in veto ettiği yasa uygulamaya girdiğinde, en az 3 aylık vergi iadesi hakkı doğabilir. Yasada, vergi iadesinin 1 Ocak 2007'den itibaren kaldırılmış olması ise geriye yönelik bir hükümle kazanılmış hakların alınması sonucunu verir. İhtilaf yaratır.

MALİYE: İDDİA YERSİZ

Maliye yetkilileri ise 'vergi iadesinde kazanılmış hak iddiasını' yersiz buluyor. Yasada, vergi iadesine ilişkin hükümlerin 1 Ocak 2007'den geçerli olacak şekilde yürürlükten kaldırıldığını, bu hususta Cumhurbaşkanı Sezer'in Anayasa'ya aykırılık bulmadığını kaydeden Maliye yetkilileri, "1 Ocak 2008'den itibaren yepyeni bir sisteme geçiyoruz. Vergi iadesi için bir yıl beklemek gerekiyordu. Oysa en az geçim indirimi ile yıl içinde vergi yükü azaltılacak. Bu sistemle neredeyse asgari ücret vergi dışı bırakılıyor. Bu, yıllardır özlemi çekilen bir uygulama olacak. Kimse vatandaşta kuşku yaratmasın" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber