Üstün yetenekli çocuklara okul öncesi eğitim şansı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Mart 2007 11:04, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Türkiye'de ilk kez özel ve üstün yetenekli çocuklara, Çağdaş Eğitim Kooperatifinin (ÇEK) projesiyle, gelecek eğitim sezonundan itibaren Bursa'da okul öncesi eğitim şansı sunulacak.

Proje danışmanlığını yürüten Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nilgün Metin, üstün yetenekli çocuklarla ilgili bir istatistik bulunmadığını fakat genel olarak, üstün yetenekli bireylerin nüfusun yüzde 2'sini oluşturduğunun söylenebileceğini bildirdi.

Pilot uygulamalar dışında, üstün yetenekli çocukların eğitimine yönelik çalışmaların, 10-15 yıllık geçmişi bulunduğunu belirten Metin, yürütülen çalışmaların da istenilen düzeyde olmadığını ifade etti.

Türkiye'de, okul öncesiyle birlikte üstün yetenekli çocuklara özel hizmet veren kurumların bulunmadığına işaret eden Metin, şöyle konuştu:

"Fen ve anadolu liseleri gibi belli seviyenin üzerinde olan çocukların yerleştiği okulları, bir nevi bu çocukların eğitim ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak yapılandırılmış okullar diye nitelendirebiliriz. Değişik illerde bulunan 28 bilim sanat merkezi de normal okul programı dışında çocukların yeteneklerini geliştirmeye yönelik hizmet veriyor."

Üstün yetenekli çocukların okul öncesi eğitiminin ihmal edildiğini vurgulayan Metin, şunları söyledi:

"Üstün yetenekli çocukların doğuştan gelen yetenekleri, çevresel uyarıcılar veya eğitim düzenlemeleriyle desteklenmeyince körelip gidiyor. Üstün yetenekli çocuklara, bu yeteneklerinin geliştirilmesine yönelik eğitim verilmesi gerekiyor. ÇEK, bu yönde bir adım attı. Örnek olabilecek bir sistem geliştirmeye çalışacağız. Okul öncesi düzeyinde bir ilk olacak proje, gelecek eğitim sezonundan itibaren uygulanmaya başlayacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber