Emekli maaşlarındaki yanlış hesabın Hazine'ye faturası ağır

Haber Giriş : 28 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay, 2000-2002 dönemleri arasında eksik hesaplanan SSK emekli maaşlarına ait TÜFE farklarının ödenmesine karar verdi. Ankara 7. İş Mahkemesi'ne açtığı davayı kazanan SSK emeklisi Recep Orhan, 29 aylık maaş farkı için 350 milyon lira almaya hak kazandı. Kararın, SSK emeklisi yaklaşık 4 milyon kişiye emsal teşkil etmesi durumunda devletin kasasından 4,4 katrilyon lirayı aşkın para çıkacak.

57. Hükümet'in 2000 yılı Ocak ayında yürürlüğe koyduğu emekli maaşları için TÜFE (Tüketici Fiyatları Endeksi) sistemine göre yapılacak zamların 1 Ocak tarihinden itibaren geçerli olması gerekiyordu. Ancak dönemin hükümeti zammı maaş ödeme günleri olan ayın 18-22. günlerinden geçerli saymış vu bu nedenle de SSK emeklisi dul ve yetimlerinin TÜFE farkı alacağı doğmuştu. Hükümet ise aylıklara 5-8 milyon liralık eklemeler yaparak farkın ödendiğini ileri sürmüştü. Bunun üzerine Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Ankara Şube Başkanı Recep Orhan dava açtı. Ankara 7. İş Mahkemesi Orhan'ın lehine karar verirken Yargıtay 10. Dairesi de kararı onadı. Buna göre işçi emeklisi Orhan, yasal faiziyle birlikte SSK'dan 350 milyon lira para alacak.

Yaklaşık 4 milyon SSK emeklisinin tek tek mahkemeye gitmesi halinde bunun SSK'ya faturası çok ağır olacak. Her bir kişinin yasal faiziyle birlikte alacağı 350 milyon lira tutuyor. 300 milyon lira avukatlık vekalet ücreti, 150 milyon lira icra masrafları ve 300 milyon lira da mahkeme masrafları dahil edildiğinde bir kişinin SSK'ya maliyeti 1 milyar 100 milyonu buluyor. Bu rakamı 4 milyon kişiyle çarpınca 4,4 katrilyonluk rakam ortaya çıkıyor. Hükümetin yargı yoluna gitmeden bütün emeklilere ödeme yapacağı da belirtiliyor. Eğer bu yol izlenirse sadece 350 milyon liralık TÜFE farkı ödeneceği için maliyet 1,4 katrilyon lirada kalacak. Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu, yargının münferit bir karar verdiğini belirterek tüm olayı kapsayacak bir hükmün bulunmadığını söyledi. Emeklilerin SSK'dan bir alacağı doğması halinde bunun ödeneceğini söyleyen Başesgioğlu, ?Maaşların ödeme gününden 19 günlük bir farkın emeklilerimiz lehine doğduğu ve bu farkın kurum tarafından ödenmediği iddiasıyla konu yargıya intikal etmiştir. Şu anda konu yargıda olduğu için lehte veya aleyhte bir şey söylememiz mümkün değil.? diye konuştu. Avukat Erdem Akyüz ise Yargıtay'ın verdiği kararın emsal teşkil edebilecek nitelikte olduğunu ifade etti. Akyüz, ?Emekliler 10 yıllık bir süreçte bu kararı emsal göstererek mahkemelere dava açabilir. Ancak bu, mahkemelerin milyonlarca davayla kilitlenmesi anlamına gelir. Bu nedenle hükümet, emeklilerin ilgili alacaklarını belirli bir takvime bağlayarak ödeyebilir. Eğer bu yola başvurmazsa herkes tek tek mahkemeye gider ve avukat, icra ve mahkeme harçları ve yasal faizler gibi masraflar nedeniyle SSK'nın ödeyeceği miktar 3-4 katına çıkar.? dedi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber