Sigara üretiminin durdurulması talebi...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Mart 2007 13:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüketici Bilincini Geliştirme Derneği (TÜBİDER), sigara üretiminin, ithalatının ve satışının durdurularak tütün ürünlerinin toplatılması istemiyle, İstanbul Tüketici Mahkemesine dava açtı.

TÜBİDER Başkanı Fuat Engin tarafından Tüketici Mahkemesine sunulan dava dilekçesinde, başta sigara olmak üzere tütün ve tütün mamullerinin, tüketicilerin sağlık ve güvenliğini tehdit ederek, çevresel tehlikeler oluşturduğu anlatıldı.

Dilekçede, tütün ve tütün mamullerinin, Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun (TKHK) 1, 4. ve 24. maddeleri uyarınca "ayıplı seri mal" kapsamına girdiği ileri sürülerek, yapılan araştırmalarda, sigaranın yol açtığı fizyolojik ve psikolojik hastalıklara dikkat çekildi.

Sigaranın içinde bulunduğu öne sürülen 4 bini aşkın zararlı maddeden 81'inin kansere neden olduğu ifade edilen dilekçede, sigara bağımlığının Dünya Sağlık Örgütü tarafından ilaç ve madde bağımlılığına benzer bir hastalık olarak kabul edildiği bildirildi.

Dilekçede, sigaranın içinde bulunan nikotinin yarattığı bağımlılığın tıbbi açıdan eroin, kokain ve esrar bağımlılığına eşdeğer sayılması gerektiği vurgulanarak, nikotinin akciğer kanserinden kol ve bacak damarlarının tıkanması sonucunda oluşan kangrenlere kadar pek çok sağlık sorununa, hastalık ve ölümlere yol açtığı ifade edildi.

TEKEL A.Ş ile Philip Morris Sabancı'nın davalı olarak gösterildiği dilekçede, davalılar tarafından üretilen, ithal edilen ve satılan değişik isim altındaki sigaraların üretiminin, ithalatının ve satışının durdurularak toplatılması talep edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber