O gece Köşk'te neler konuşuldu?

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 24 Mart 2007 09:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, komutanlara verdiği veda yemeğinde, eşi türbanlı bir cumhurbaşkanı seçildiği takdirde Semra Sezer'in devir teslim törenine katılmayacağını açıkladı. Sezer, Erdoğan'ın adaylığı konusunda ise ?Ortam çok gerildi. Erdoğan'ın bunu dikkate alması lazım. Halen bir uzlaşma şansı var? değerlendirmesinde bulundu.

1 ay önce planladı

Siyaset kulislerini hareketlendiren ve Ankara'da heyecan yaratan Köşk'teki yemeğin perde arkası aralandı. Edinilen bilgilere göre Cumhurbaşkanı Sezer ve eşi Semra Sezer, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Kuvvet Komutanları ve Ankara'daki orgeneralleri eşleri ile birlikte ağırladıkları yemeği 1 ay önce planladı. Sezer çifti, görev süresinin dolmasına daha iki aya yakın süre bulunmasına rağmen, veda yemeğini seçim süreci başlamadan düzenlemeye karar verdi.

Taşınmaya başladılar

Başkent kulislerinde merak yaratan erken vedanın nedenini de yemekte açıklayan Sezer, Nisan ayının ilk haftasından itibaren Gölbaşı'ndaki konutuna taşınacağını söyledi. Sezer, Gölbaşı'ndaki evde bir süredir devam eden hazırlıkların tamamlandığını, bazı eşyaları da Köşk'ten ?yeni evlerine? gönderdiklerini anlattı. Sezer, ?Elbette, görev sürem dolana kadar Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanıyım. Mesaime devam edeceğim ama akşamları eşimle birlikte Gölbaşı'ndaki evimde olacağım? dedi.

Torun sohbeti yapıldı

Yemek son derece samimi bir ortamda gerçekleşti. Sezer çifti, komutanlar ve eşleri ile değişik konularda sohbet ettiler. Çocuk ve torun sohbetleri de yapılan yemekteki sohbet sırasında, Sezer emeklilik planlarından cumhurbaşkanlığı seçim sürecine kadar çeşitli konularda değerlendirmelerde bulundu.

Söz Köşk'e geldi...

Komutanların ?eşi türbanlı bir adayın Köşk'e çıkması ihtimalinin kamusal alanı nasıl etkileyeceğini? sorması üzerine şunları söyledi: ?Elbette burası kamusal alan. Bunu da koruduk. Biliyorsunuz devir teslim hep eşli yapılmıştır. Ama eşi türbanlı bir cumhurbaşkanı gelirse, Semra Hanım devir teslim törenine katılmayacak. O Gölbaşı'nda olacak...?

'Erdoğan dikkate almalı'

Cumhurbaşkanı Sezer, Erdoğan'ın adaylığı konusunda şu değerlendirmeyi yaptı: ?Ortam çok gerildi. Erdoğan'ın bunu dikkate alması lazım. Halen bir uzlaşma şansı var. Muhalefeti ve iktidarıyla ortak bir isim üzerinde uzlaşılması lazım. Sayın Erdoğan aday olsun olmasın, önereceği isimde mutabakat sağlanması şart.?

Yoksa görüşme tıkanır

Sezer, Cumhurbaşkanlığı seçim sürecine ilişkin hukuki tartışmaları da özetle şöyle yorumladı: ?Deniz Baykal'ın ve CHP'nin Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin çeşitli hukuki değerlendirmeleri var. Bu konuda yorum yapmam doğru olmaz. Ancak, hangi gerekçeyle olursa olsun, birinci turdan sonra Anayasa Mahkemesi'ne gidilirse, görüşmeler tıkanır. Bu elbette Anayasa Mahkemesi'nin kısa sürede alacağı karara bağlı...?

Mutlu emeklilik dileği

Komutanlar ve eşlerinin yemekten ayrılırken, Sezer ve eşi Semra Hanım'a teşekkür ettikleri ve emeklilik dönemlerinin ?huzurlu ve mutlu? geçmesi temennisini dile getirdikleri ifade edildi.

Gölbaşı'na taşınıyor yolu hâlâ tamam değil

2001 yılının Eylül ayında Gölbaşı Karşıyaka Mahallesi'nde villa satın alan Sezer, zaman zaman hafta sonlarını bu konutta geçirdi. Haymana yolu 4. kilometrede bulunan villada eski TBMM Başkanı Ömer İzgi ile komşu olan Sezer, yaklaşık 1 kilometre mesafede villaları bulunan eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin ve Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç ile de komşuluk yapacak. Çatı katı ve girişteki müştemilatıyla birlikte 4 katlı olan konut, 500 metrekare üzerine kurulu. Sezer, villasını bölgede 6 villa yapan işadamı Cemil Özgür'den 250 milyar liraya aldı. Sezer'in villasının önündeki yol henüz yapılmadı. Belediyenin kanalizasyon çalışması ise hâlâ devam ediyor.

KÖŞK'TEKİ YEMEĞİN PERDE ARKASI

Sekiz komutan ve eşleri katıldı

Yemeğe Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve eşi Filiz Büyükanıt, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ ve eşi Sevil Başbuğ, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert ve eşi Özay Cömert, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu ve eşi Aytaç Karahanoğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner ve eşi Nurdan Koşaner, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun ve eşi Nermin Saygun, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Atilla Işık ve eşi Jale Işık, Eğitim ve Doktirin Komutanı Orgeneral Orhan Yöney ve eşi Emel Yöney katıldı.

16 Mayıs

Anayasa Mahkemesi Başkanı iken TBMM'de tüm partilerin uzlaşması sonucunda Cumhurbaşkanı seçilen Sezer, 16 Mayıs 2000'de başladığı görevini 16 Mayıs 2007'de tamamlayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber