Üniversite sekreteri, zimmet açığını müteahhitlerin alacağından kesmiş

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 24 Mart 2007 10:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Genel Sekreteri Yusuf Akça'nın, zimmet açığını müteahhitlerin alacağından kesinti yaparak kapattığı iddia edildi.

Uygurer İnşaat'ın sahibi Cihan Uygurer, üniversitede uzun süre Bütçe Daire başkanlığı yapan Akça'nın kendilerinden haksız yere 19 bin YTL para kestiğini belirterek konuyu yargıya taşıdıklarını söyledi.

Kemal Alemdaroğlu döneminde Bütçe Daire başkanı olan, Prof. Dr. Mesut Parlak'ın rektörlüğe gelmesinin ardından üniversitenin genel sekreterliğine getirilen Yusuf Akça'nın Bütçe Daire başkanı olduğu 2002'de, yüzde 5 stopaj vergi kesintisinin yapılmadığı ve bu yolla devletin 14 bin YTL anapara olmak üzere faiziyle 33 bin YTL zarara uğratıldığı ileri sürüldü. Maliye müfettişlerinin bu açıktan dolayı zimmet cezası çıkarttığı Akça'nın bu parayı Uygurer İnşaat Sanayi Ticaret Şirketi'nden gecikmeli olarak talep ettiği öğrenildi. Müteahhit firmanın sadece yüzde 5'lik stopaj vergisi olan 14 bin YTL'yi ödediği, bunun üzerine de Akça'nın, Uygurer İnşaat'ın 2001'de Avcılar kampüsü Veterinerlik Fakültesi inşaatı yapımından dolayı İÜ Araştırma Vakfı'ndan alacağı 19 milyar YTL'lik hak edişi 'vergi borcu vardır' gerekçesiyle kestiği öne sürüldü. Firma ise bu kesintinin haksız yapıldığı gerekçesiyle dava açtı. Mahkeme, 2006 yılı sonunda sonuçlandırdığı davada İÜ Bütçe Daire başkanlığı görevini yürüten Akça'nın firmanın 2000 yılı Aralık ayına ait 14 bin YTL'yi bulan yüzde 5 gelir (stopaj) vergisi kesintisini zamanında yapmayıp, bu paranın faizi olan 19 bin YTL'yi de haksız bir biçimde tahsil etmesini doğru bulmadı. Mahkeme, paranın iadesine karar verdi. Karar, Danıştay 4. Dairesi tarafından da onandı. Uygurer, 16 Ocak 2007'de Akça hakkında 'görevi kötüye kullanma, kişisel menfaat temin etme, hileli davranışlarla zorla tasarrufta bulunma suçundan' suç duyurusunda bulunduklarını kaydetti. O dönemde zimmet çıktığını doğrulayan Yusuf Akça ise aldıkları paranın devletin alacağı olduğunu iddia etti. Akça, "Vergi kesintileri ile ilgili bir hata yapılmış, biz de bu parayı tahsil ettik. Yemedik yedirmedik." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber