Cezaevlerindeki doluluk 12 Eylül dönemiyle aynı duruma geldi

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 25 Mart 2007 11:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İZMİR - Türkiye'de cezaevlerindeki kalabalık alarm verdi. Hapishanelerdeki 'kalabalık' TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nun gündeminde. Komisyon üyesi, İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, 1300 kişi kapasiteli Buca Cezaevi'nde 2 bin 500 kişinin kaldığını, bazı tutuklu ve hükümlülerin yer yatağında yattığını söyledi.

Ersin, komisyon çalışmaları kapsamında ziyaret ettiği Buca Cezaevi'ndeki gözlemlerini dün bir basın toplantısı düzenleyerek şöyle anlattı:

"1959'da yapılan cezaevi 1300 kişilik. Ancak şu anda 2 bin 500 tutuklu ve hükümlü barındırılıyor. Normal olarak çift kişilik ranzalarda, 45 kişi kalması gereken, üç katlı ranza konulsa bile 60 kişinin kalabileceği koğuşlarda 110 kişi kalıyor. Yere yataklar serilmiş ve bir yer yatağında

iki kişi yatıyor. Buca Cezaevi, İzmir'in ihtiyacını karşılayamıyor. Son bir yılda suç oranlarında yüzde 62 artış var. Şu anda cezaevlerindeki doluluk oranı, 12 Eylül dönemindekiyle aynı. Mahkemeler cezaevlerindeki durum nedeniyle çok sanıklı davalarda rahatlıkla tutuklama kararı veremiyor. Cezaevlerindeki doluluk nedeniyle polisin de yargının da eli kolu bağlı."

İnfaz koruma memurlarının da çok zor koşullarda görev yaptığını, eleman eksikliği nedeniyle bahçe işlerinde, şoförlükte çalıştırılan infaz koruma memurları olduğunu belirten CHP'li Ersin, "Olumsuzluklar idarecilerden değil fiziki ve ekonomik sorunlardan kaynaklanıyor" dedi.

100 kişiden biri içeride

Adalet Bakanlığı, Şubat sonu itibarıyla Türkiye'deki cezaevlerinde toplam 77 bin 425 kişi olduğunu açıklamıştı. Bu nüfusu 70 milyonu aşan Türkiye'de neredeyse her 100 kişiden birinin hapishanede olması anlamına geliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber