Savcı, 51 klasörü okuduğunu ispatlamak için koruması ve kâtibini şahit gösterdi

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 25 Mart 2007 09:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Çete kurarak çıkar sağlamak' suçlamasıyla yargılanan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Yücel Aşkın davasında 51 klasör evrakı bir günde okuyarak mütalaasını hazırlayan davanın ikinci savcısı Sezgin Kanmaz, aldığı dosyayı incelediğine dair tutanak tutarak kâtibini ve korumasını şahit gösterdi.

Savcı Kanmaz'ın, Rektör Yücel Aşkın için 'reddi hakim' istediğini Zaman, dün duyurmuştu.

Çete suçundan yargılanan Yücel Aşkın ve arkadaşlarının 16 Mart'ta yapılan duruşmasına sürpriz bir şekilde girerek sanıkların beraatını isteyen Savcı Kanmaz'ın, 51 klasörden oluşan dava dosyasını 1 günde incelemesinin mümkün olmadığı dile getirilmişti. Kanmaz ise bu eleştiriler üzerine dava dosyasını incelediğine dair tutanak tuttu. Savcı, 21 Mart'ta imza altına aldırdığı tutanakta; Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2005/221 esas sayılı dava dosyasını, mütalaa için 15 Mart günü saat 14.00 sularında teslim aldığını belirterek, yarım saat sonra dosya üzerinde incelemelere başladığını yazdı. Kâtibi Yakup Gündoğdu'nun saat 20.00 sularında adliyeden ayrıldığını ifade eden Kanmaz, kendisinin ise saat 22.30 sularına kadar çalıştığını ve bu saatte koruması polis memuru Hidayet Şen ile birlikte adliyeden ayrıldığını kaydetti. Duruşmanın yapıldığı 16 Mart günü sabah saat 09.00'dan itibaren dosya üzerinde çalışmaya devam ettiğini aktaran Kanmaz, mesai arası vermeden saat 14.30'a kadar dosyayı incelediğini, ardından mütalaasını hazırlayıp mahkemeye sunduğunu bildirdi. Kanmaz, tutanağı kâtibi ve korumasına da imzalattı.

Savcı Sezgin Kanmaz, mahkemeye sunduğu mütalaasında sanıkların beraatını isteyerek suç dosyalarına görevsizlik kararı talebinde bulunmuştu. Mahkemenin, mütalaasını hazırlaması için dosyayı tevdi ettiği Savcı Akın Karakaş ise 51 klasörden oluşan dava dosyasının çok kapsamlı olduğu için incelemesinin uzun sürdüğünü ve sona geldiğini belirterek, ek süre talebinde bulunmuştu. Müdahil avukatlarının, Savcı Akın Karakaş'ın bu talebine destek vermesi üzerine mahkeme heyeti, davayı ertelemişti. Ancak Sezgin Kanmaz, mahkeme heyetini duruşmayı erteleyerek ihsası reyde bulunduğunu ileri sürerek, 22 Mart'ta mahkeme heyeti için reddi hakim talebinde bulunmuştu.

Eski PKK hükümlüsü Sefer Yılmaz'ın Şemdinli'deki kitabevinin bombalanmasının ardından soruşturmaya yardım için giden Savcı Sezgin Kanmaz 'dava ağır ceza mahkemelerinin yetki alanına girmiyor' diyerek geri dönmüştü. Savcı, kamuoyunun yeni bir Susurluk olarak adlandırdığı olaya 'çete değil adli bir vaka' tespitini yapmıştı. Böylece, sanıklar uzun bir süre tutuklanamamıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber