Zorunlu Hizmetini Yapan Öğretmen, İl İçi Tayin İsteyebilmeli

4 Mart 2006 tarihinden önce zorunlu hizmet bölgelerinde görev yapan öğretmenlerin kazanılmış haklarının saklı kalacağı, Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin geçici maddelerinde düzenlenmiştir. Ancak bu kazanılmış haklara rağmen Bakanlığın il içi yer değiştirme işlemlerinde A, B, C, D, E sınıfı ilçeler değil sadece (D) ve (E) sınıfı ilçeler açık olarak gösterilmektedir. Bu uygulama yönetmeliğin vermiş olduğun bir hakkın, Bakanlık işlemiyle alınması anlamına gelmekte olup, yanlıştır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Mart 2007 11:09, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin geçici 2'nci maddesinde "(Değişik: 09.05.2006 tarihli Resmi Gazete) Bu Yönetmelikle belirlenen Birinci Hizmet Bölgesine dâhil illerin (D) ve (E) sınıfı ilçeleri ile bu kapsama alınan ilçelerde bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce görev yapmış olanlar ile halen bu ilçelerde görev yapanların hizmet süreleri zorunlu çalışma süresinden sayılır.? hükmü, geçici 3'üncü maddesinde ise " Bu Yönetmelikle yürürlükten kaldırılan Yönetmelik kapsamında zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet bölgelerine dâhil illerde zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlamak üzere görevli bulunan öğretmenlerin zorunlu çalışma süreleri bakımından kazanılmış hakları saklıdır.? hükmü yer almaktadır.

Buna göre, 4 Mart 2006 tarihinden önce zorunlu hizmet bölgelerinde görev yapan öğretmenlerin hizmet süreleri zorunlu çalışma süresinden sayılarak kazanılmış hakları saklı kalacaktır.

Bu hükümlere göre bulunduğu ilde iki yılını dolduran öğretmenin hukuken il içinde yer değiştirme isteğinde bulunma hakkı doğmaktadır.

Fakat bu yılki il içi yer değiştirme isteğinde bulunan öğretmenlere, Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin 25'inci maddesi uygulanmaktadır.

Bu madde şu şekildedir: ? (1) Zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenlerden;
b) Birinci Hizmet Bölgesi içindeki illerde görevli bulunanlar, adaylıklarının kaldırılmasını izleyen atama döneminden başlayarak, istemeleri halinde zorunlu çalışma yükümlülüklerini yerine getirmek üzere İkinci veya Üçüncü Hizmet Bölgesine dâhil illere veya bulundukları ilin (D) ve (E) sınıfı ilçelerine,
c) Zorunlu çalışma yükümlülüğü nedeniyle ikinci veya Üçüncü Hizmet Bölgesi içindeki illerde görevli bulunanlar, bulundukları ilde en az iki yıl süre ile çalışmaları şartıyla isteğe bağlı olarak zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen illere veya Birinci Hizmet Bölgesine dâhil illerin (D) ve (E) sınıfı ilçelerine,
yer değiştirme isteğinde bulunabilirler."

İl İçi yer değiştirme işlemlerinde, bulunduğu ilde iki yılını dolduran öğretmenlere, bu maddeye göre işlem uygulanmakta ve sadece D ve E bölgeleri açık gösterilmektedir. Hâlbuki bu öğretmenlerin geçici maddelere göre kazanılmış hakları saklı tutulduklarından A, B, C, D, E bölgelerinin tamamı tercihlere açık olmalıdır.

25. maddenin söz konusu olabilmesi için, daha önceki yönetmelik hükümlerine göre mecburi hizmet bölgesi olmayan bir ilde görev yapan mecburi hizmet yükümlüsü bir öğretmenin, yeni yönetmelikle bulunduğu ilin bazı ilçeleri (D) ve (E) sınıfı ilçe olarak belirlenmesi gerekir. Ve bu öğretmen 25. madde hükümlerine göre bu yerlere il içi yer değiştirme isteğinde bulunabilmektedir. Bu durumun 4 Mart 2006 tarihinden önce zorunlu hizmet bölgelerinde görev yapan öğretmenlerle bir ilgisi bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu öğretmenlerin daha önce mecburi hizmet bölgesi olan fakat yeni yönetmelikle kaldırılan ilin A, B, C, D, E bölgelerinin tamamına il içi yer değiştirme isteğinde bulunabilmelidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber