İşçi emeklisinden 'eksik aylık' davası

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Mart 2007 13:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara'da bir işçi emeklisi, mevzuatın doğru uygulanmaması nedeniyle 2003 yılı başından beri eksik aylık aldığı iddiasıyla Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı aleyhine dava açtı.

Alınan bilgiye göre, işçi emeklisi Nadir Üşekçioğlu, avukatı Yavuz Dersan aracılığıyla Ankara 17. İş Mahkemesi'ne başvurarak, 2003 yılı başından bu yana eksik aylık aldığı gerekçesiyle maaşının düzeltilmesi ve birikmiş farkların ödenmesini talep etti.

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Hukuk Danışmanı Cafer Tufan Yazıcıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1 Kasım 2002 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararında, ''Sosyal Sigortalar Kurumu'ndan aylık almakta olanlara yapılan ödemelerde 1 Ocak 2002-31 Aralık 2002 tarihleri arasında yapılan artış oranı ile aynı dönemde memur aylıklarında yapılan artış oranından kaynaklanacak fark, Aralık ayında hesaplanarak, söz konusu aylık ve ödemelere yansıtılır'' hükmünün yürürlüğe girdiğini anımsattı.

Söz konusu kararnamenin, 2003 yılında iptal edildiğini belirten Yazıcıoğlu, ancak 31 Aralık 2002 tarihine kadar yürürlükte olan kararnameye istinaden söz konusu farkın işçi emeklilerinin aylıklarına yansıtılması gerektiğini dile getirdi. Yazıcıoğlu, memur maaşlarına yapılan zamla işçi emeklilerinin aylıklarına yapılan zam arasındaki yüzde 3,25'luk fark, Aralık 2002'de aylıklara yansıtılması gerekirken, bu konudaki hükmün uygulanmadığını ve işçi emeklilerinin alacaklı konuma geldiklerini savundu.

Yazıcıoğlu ayrıca, 2007 yılı Bütçe Kanunu ile işçi emeklilerinin 2006 yılı Aralık ayı aylıklarına, memur maaşlarında katsayı nedeniyle meydana gelen yıllık artış oranı kadar zam yapılmasının öngörüldüğünü belirtti. Memur maaşlarına geçen yıl kümülatif 9,67, işçi emeklisi aylıklarına kümülatif yüzde 6,09 artış yapıldığını ve yüzde 3,58'lik bir fark oluştuğunu anlatan Yazıcıoğlu, SGK'nın emeklilerinin aylıklarına Aralık ayında yüzde 1,33 artış yapması nedeniyle işçi emeklilerinin aylıklarının yüzde 2,25 oranında eksik belirlendiğini öne sürdü.

Cafer Tufan Yazıcıoğlu, söz konusu düzenlemeler dikkate alınmadığı için işçi emeklilerinin mağdur edildiğini öne sürerek, ''İşçi emeklileri ortalama 50 ila 100 YTL eksik aylık alıyor'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber