Bilkent Üniversitesinde uyuşturucu kol geziyor

Haber Giriş : 30 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Varlıklı aile çocuklarının öğrenim gördüğü Bilkent'te uyuşturucu kol geziyor. Okul önü ve öğrencilerin gittiği eğlence mekanlarında uyuşturucu çerez gibi satılıyor. Extacy haplar havada uçuşuyor. Aileler isyanda. Jandarma, operasyon üstüne operasyon düzenliyor

ANKARA Bilkent Üniversitesi... ?Bilim Kenti'nin kısaltılmışı olan üniversite, öğrencilerin ilk tercihleri arasında. Bilkent, son yıllarda uyuşturucu tacirlerinin ablukasında. Uyuşturucu satıcıları, okul önü ve öğrencilerin gittiği eğlence mekanlarını mesken tuttu. Extacy'nin peynir ekmek gibi satıldığı üniversitede, öğrenciler isyan ediyor.

TÜRKİYE'NİN en iyi üniversitelerinden birinde yaşanan bu uyuşturucu ticaretine karşı, Ankara İl Jandarma Komutanlığı savaş açtı. Üç özel tim oluşturuldu. Kampus çevresinde eğlence yerlerini gözlem altına alan timler, öğrencilere uyuşturucu satan ve ?torbacı' adı verilen kişilerin peşine düştü.

JANDARMA, 2003-2004'te Bilkent'te sadece bir kez genel tarama yaptı. Narkotik, 18 Haziran 2003'de, 4 öğrenci yurdunda yaptığı aramada yurtta kalan bir öğrencinin odasında pet şişe içinde 2 gram esrar buldu. Öğrenci, esrar kullandığını itiraf etti. Rektörlüğün, ?üniversitenin adı lekelenir' ricası üzerine başka arama yapılmadı.

KAÇAKÇILIK timleri, 1 Ekim 2003'de Bilkent kampusu dışında öğrencilere extacy sattıkları saptanan Ömer Kara ve Ömer Güçlü ile müşteri kılığında irtibat kurdu. Kara ve Güçlü, 4 bin 787 hapla birlikte yakalandı. Zanlılar, öğrenci müşterilerinin isimlerini açıklamadı.

12 Şubat 2002'de, İngiltere'den postalanan ve üzerinde ?Bilkent Fen Fakültesi Ankara/06523' yer alan mektup tespit edildi. Paketin içindeki kitaptan 40 gram kubar esrarı çıktı. Kargonun, İngiliz öğretim elemanı Claria Deanne Mayfield'e gönderildiği saptandı. Mayfield gözaltına alındı. Mayfield, esrarı ?hippi' arkadaşının gönderdiğini söyledi ve savcılıkça serbest bırakıldı.

OPERASYONLARDA 350 kilo esrar ele geçirildi. Gözaltına alınan 499 kişiden 150'si tutuklandı. Polis, bu yılın ilk 5 ayında baskınlarda ise, 10 bin extacy, 20 kilo esrar ve 40 kilo eroin yakaladı. Gözaltına alınan 220 kişiden 70'i tutuklandı. Bu kişilerin, yarısının ?torbacı', yarısının ?içici' olduğu saptandı.

NARKOTİĞİN, 2003-2004 yılları arasında gözaltına aldığı üniversite öğrencilerinin yüzde 80'i uyarıcı hap olan extacy, yüzde 20'si ?şeytan plaka' olarak tabir edilen sigaraya sarılan esrar kullanıyor. Narkotik uzmanlarına göre, extacy hapın İstanbul ve Ankara piyasasındaki fiyatı, bir yıl içinde tanesi 4-5 milyon liraya kadar düştü.

UYUŞTURUCU gerçeğini Sabah Gazetesi yazarları da gündeme getirmişti. Hıncal Uluç, geçen yıl ?Korkunç Çürüme' başlığı altında bir yazı yazdı. Savaş Ay'ın A Takımı'na katılan Bilkent öğrencisi S.A., uyuşturucu tacirleriyle ilgil yetkililerden yardım istedi.

İŞTE JANDARMANIN ÇARPICI RAPORU

ANKARA İl Jandarma Komutanlığı, Bilkent Üniversitesi ve çevresindeki uyuşturucu trafiğini yansıtan bir rapor hazırladı. İşte o raporda geçen çarpıcı gerçekler:

Bilkent Üniversitesi, son dönemlerde uyuşturucu ?baronlarının' yeni pazarı haline geldi.
Bilkent bölgesinde oturan üst düzey bürokratlar ve gelir düzeyi yüksek insanlar uyuşturucu tacirlerinin iştahını kabartıyor.
Zengin ve varlıklı aile çocuklarının Bilkent Üniversitesi'nde eğitim görmesi, zehir satıcılarına geliri yüksek ve kolay bir pazarlama ağı yaratıyor.
Extacy haplar ve esrarlı sigaralar, şehir merkezinde öğrencilerin sıklıkla gidip geldiği bar, disko ve kafe gibi eğlence yerlerinde pazarlanıyor.
Bilkent Bölgesi'ne yayılmak isteyen zehir tacirlerine önlem olarak iki aşamalı plan hazırlandı. Bu plan için bölgedeki özel üniversite ve liselerin yöneticileriyle temasa geçildi.
Gençleri uyuşturucu konusunda bilinçlendirmek için bazı liselerde konferanslar düzenlendi.
Üniversite ve lise gençliğinin gidip geldiği eğlence yerlerine, uyuşturucu maddenin zararlarını anlatan eğitici broşürler dağıtıldı. Uyuşturucu madde kaçakçılığı ve kullanımını önlemek için bölgedeki aylık kontrol ve aramalar sıklaştırıldı.
Jandarmanın oluşturduğu sivil timler, ?x muhbirler' kullanarak bölgede 24 saat pusu görevi yürütüyor.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber