Başimamlar geliyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 27 Mart 2007 08:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İmzaya açılan tasarıya göre, entelektüel cemaate sahip camilere başimam, diğer camilere ise "uzman imam" ve "imam hatip" statüsünde imamlar atanacak

Hükümet, entelektüel cemaate sahip camilere, dil bilen, yüksek lisansı olan deneyimli isimleri başimam olarak atayacak.

Devlet Bakanı Mehmet Aydın'ın geçen hafta CHP lideri Deniz Baykal'a sunduğu Diyanet İşleri Başkanlığı Teşkilat Yasa Tasarısı'nın kapsamı daraltılarak dün Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Diyanet İşleri Başkanı'nın seçimle göreve gelmesi gibi tartışmalı düzenlemelerin kapsam dışı bırakıldığı tasarıda, imamlar için kariyer sistemi getiriliyor.

İmamlara "başimam", "uzman imam" ve "imam hatip" olmak üzere 3 derece verilirken, vaizler de "baş vaiz", "uzman vaiz" ve "vaiz" olarak sınıflandırılıyor. İlk etapta Kocatepe ve Sultanahmet camileri başta olmak üzere 500 cami için başimamlık statüsü öngörülüyor. Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, "Kocatepe Camii'ndeki vaiz ile küçük bir köydeki cami vaizi aynı kariyerde değerlendiriliyor. Artık uygulama değişecek" dedi. Tasarı, imamların maaş ve özlük haklarının, kariyerlerine göre belirlenmesini içeriyor.

Yasal boşluk gideriliyor

Anayasa Mahkemesi'nin Diyanet'in yurtdışına din görevlisi atama yetkisini yıllar önce iptal etmesiyle oluşan yasal boşluk bu tasarıyla gideriliyor. Buna göre, Diyanet halen boş bulunan Washington Din Ataşeliği başta olmak üzere boş bulunan birimlere atama yapabilecek ve daha önce yaptığı atamalara da yasal dayanak oluşturulacak. Tasarı ayrıca, kurumun acil ihtiyacı bulunan 10 bin 300 imam kadrosu verilmesini ve Diyanet'in izni olmadan cami yaptırılmamasını da içeriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber