Azarlanan paşa Hurşit Tolon'muş

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 27 Mart 2007 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1995 yılında, Hakkari Dağ Komando Tugayı'nda görev yaparken PKK'ya karşı yapılan en kapsamlı operasyonlardan Çelik-1 harekatını yürüten Emekli Tümgeneral Osman Pamukoğlu, Serdar Akinal'ın ?Kan Uykusu? belgesinde dönemin ünlü bir paşasını azarladığını anlatmıştı. Kitapta bu paşanın ismini vermeyen Pamukoğlu, önceki gece katıldığı Habertürk'teki Basın Kulübü programında ?Hurşit Tolon'la bir gerilim yaşamışsınız. Neydi olay? sorusuna verdiği yanıtla kimliğini açıklamış oldu. Azarladığı kişi dönemin Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreteri Orgeneral Hurşit Tolon'du.

'Sabaha kadar çatıştık'

?Hakkari'de görevdeydim. Bir gün önce Yüksekova ayaklandı. Ben de oradaydım. İyi ki oradaymışım. 46 bin nüfuslu şehirde, 86 yerde olay çıkmış. O gece de uyumamışım, zaten hiçbir zaman uyamazdım. Çarpışmaları yönettim bütün gece sabaha kadar. Ertesi gün dağa çıktım, gazeteciler geldi. 'Ölüleri toplayın, resim çekelim'dediler. 'Neden'diye sorunca 'Ne yapalım patronlarımız istiyor'dediler. Ben de 'Patronlarınız gelsin o zaman'dedim. İstiyorlar ki bütün cesetleri diz, fotoğraflarını çekelim. 'Böyle şey olmaz, askere leş toplatmam'dedim. Hiç öyle şey olur mu? Bu çok psikolojik bir harekat. 'Mermi atmayacaksınız bir mermi atılırsa ben 5 mermi atarım' dedim.

'1 mermi atana 5 mermi'

Ertesi gün gazeteler yazıyor; kimi diyor 'Bir mermi atana 5 mermi atarım', kimi diyor 'Leş toplatmam'. Beni de bir general aradı; 'Böyle demesek Osman Paşa'dedi.

Dedim ki 'Siz beni arayamazsınız. Beni arayan komutan değil ,karargah generali. Öyle karargahtan bir general arayıp 'Öyle demeseniz, kibar olsak.'derse ben de gerekli cevabı veririm. 'Genelkurmay Başkanı mısın?'diye sordum 'Hayır'dedi. 'O mu aratıyor?'diye sordum 'Hayır'deyince 'Sen beni arayamazsın bu iş için. Ben şimdi Genelkurmay Başkanını arıyorum'dedim.?

Terörü halk bitirir

Pamukoğlu programda terörün çözümü konusunda da çarpıcı açıklamalar yaptı: ?PKK'nın Meclis'te, bürokraside ve sermaye gruplarında desteği vardır. Sanatçılardan otobüs işletmelerine kadar PKK'yı desteklediler. 'PKK hep bitti' dediler yıllardır. Daha dün 5 şehit verdik. Bunu halkı bilinçlendirerek bitirebiliriz. Halk bitirebilir bu terörü.?

Efsane general

Tam 5 tane Üstün Birlik Yetiştirme Nişanı'na sahip Emekli Tümgeneral Osman Pamukoğlu, 1993-1995 yılları arasında Hakkâri ve Kuzey Irak'ta PKK'ya karşı verdiği mücadeleyle terör örgütüne büyük darbe indirdi. Emrindeki askerleri ezdirmeyen, morale ihtiyacı olan dağlardaki Mehmetçiğe babacan davranan bir komutan olarak, orduda ismi efsaneleşti. 42 yıl orduya hizmet verdikten sonra 2002'de emekliye ayrılan 1947 Sinop Gerze doğumlu Pamukoğlu, Unutulanlar Dışında Yeni Bir Şey Yok, Kara Tohum, Ey Vatan Arkadaşlar Uykulardan Uyansın, Cumhuriyet Dönemi Öncesinde Türkler adlı kitapları yazdı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber