Org. Saygun'dan 5 kritik mesaj

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 27 Mart 2007 10:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, Ermeni soykırımı iddialarının siyasi nitelik taşıdığını belirterek, adlarını vermeden, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ile Nobelli Yazar Orhan Pamuk'u örnek gösterdi. Org. Saygun, "Bir siyasi parti lideri, Ermeni soykırımı iddiasını kabul etmediği için İsviçre'de yargılanıyor. 'Türkler, 1.5 milyon Ermeni ile 30 bin Kürdü öldürdü' dediğinizde ise ödül kazanıyorsunuz. Aradaki fark budur" diye konuştu.

Orgeneral Saygun, bu açıklamasını Washington'da düzenlenen Amerikan Türk Konseyi (ATC) yıllık toplantılarında yaptı. Saygun, grafik ve fotoğraflar kullandığı sunumunda başlıca şu mesajları verdi:

Ermeni meselesi: Ermenistan'ın Bağımsızlık Bildirgesi'nde Anadolu topraklarından "Batı Ermenistan" diye söz edildiğini, ülkenin resmi armasında Ağrı Dağı'nın yer aldığını anımsatan Orgeneral Saygun, Erivan'ın Tarsus'a "Küçük Ermenistan" gözüyle baktığını da belirterek, "Ermenistan, Van Gölü'ndeki Akdamar Adası'nı bile 'atayurdunun' bir parçası saymaktadır" dedi.

PKK-AB-Irak: Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk'i, isim vermeden eleştiren Orgeneral Saygun, "Bu beyefendi, Türk ordusunun nüfuzunu sürdürmek için PKK'ya ihtiyacı olduğunu söylüyor... Aynı şahıs, laikliği korumanın TSK'nın misyonu olmadığını da söylemişti" dedi.

AB ülkelerinin PKK'ya karşı yeterli önlem almamasından da yakınan Orgeneral Saygun, sunumu sırasında çocuk cesetlerinin fotoğraflarını "PKK öldürdü" diyerek gösterdi ve bu fotoğrafları sunduğu için özür diledi.

Kuzey Irak'taki teröristlerin "hareket serbestisini" yansıtan fotoğraflar da gösteren Orgeneral Saygun, "PKK'lılar orada futbol oynuyorlar, çünkü güvende olduklarını biliyorlar. Konser bile düzenliyorlar. Lojistik destek alıyorlar, rahatça silah sağlıyorlar" diye konuştu.

'Kerkük patlayabilecek bir yer'

Kerkük: Irak'ın toprak bütünlüğü, siyasi birliği, kaynaklarının eşit dağılımı, güçlü merkezi hükümet ve milislerin silahsızlandırılmasını savunan Orgeneral Saygun, Kerkük'ten de, "patlayabilecek bir yer" diye söz etti. Orgeneral Saygun, "Kerkük'ün Irak'ın bir şehri olduğunu tabii ki anlıyoruz. Kimse aksini iddia etmiyor. Ama Kerkük sadece Irak'ın meselesi değildir" dedi.

Kıbrıs: Türk askerinin KKTC'den çekilmesi yönünde talepler olduğunu hatırlatan Orgeneral Saygun, "Adil bir çözüm sağlanıncaya dek çekilmeyeceğiz. Kıbrıs Türklerini bir kez daha Kıbrıslı Rumların merhametine terk edemeyiz" ifadelerini kullandı. Türkiye'nin adada işgalci olmadığını, Kıbrıs Cumhuriyeti'ne, 1974'te, Yunanistan destekli EOKA-B darbesinin son verdiğini savunan Orgeneral Saygun, Başpiskopos Makarios'un bu darbenin ardından BM'de yaptığı konuşmadan da bölümler okudu.

Savunma işbirliği: Türk-ABD askeri ilişkilerinin güçlü olduğunu da belirten Orgeneral Saygun, ancak savunma işbirliği alanında ABD'lilere, "Bize pazar gözüyle değil, ortak gözüyle bakın" diye seslendi. Orgeneral Saygun, alımlarda teknoloji transferi ve üçüncü ülkelere yönelik işbirliği üzerinde durdu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber