Fiş toplama uygulaması sona erdi, KDV geliri yüzde 26 arttı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 28 Mart 2007 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Fiş toplama uygulamasının yılbaşından itibaren kaldırılarak yerine asgari geçim indiriminin getirilmesinin vergi gelirlerinde azalmaya yol açacağı iddiası doğru çıkmadı.

Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu, ocak-şubat dönemine ilişkin rakamlara bakıldığında KDV tahakkuklarında yüzde 26'lık artış olduğunu açıkladı. Vergi gelirlerinin azaldığına yönelik yapılan yorum ve değerlendirmelerin yanlış olduğunu vurgulayan Arıoğlu, 2007'nin ilk iki ayında tahsilatın geçen yıla oranla düşük görülmesinin KDV iadelerinin geçen yıla göre fazla olması ve tahsilatın mart ayına kaymasından kaynaklandığını kaydetti.

Geçen yıl şubat ayında 1 milyar 530 milyon YTL olan Katma Değer Vergisi (KDV) tahakkuku bu yılın aynı döneminde yüzde 26'lık artışla 1 milyar 940 milyon yeni liraya çıktı. Geçen yıl iade için ödenen rakam 798 milyon yeni lira iken Şubat 2007'de aynı rakam yüzde 22'lik artışla 974 milyon yeni liraya yükseldi. Geçen yıl şubattan marta kayan tahsilat miktarı da 450 milyon yeni lira iken bu yıl 580 milyon yeni lira artarak 1 milyar 50 milyon yeni lira oldu. Osman Arıoğlu, KDV'deki düşüşün vergi iadesinin kaldırılmasıyla ilişkili olduğunu söyleyebilmek için tahakkuk rakamının düştüğünün tespit edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Ortaya konulan rakamların "Fiş toplama kalktı, KDV gelirleri azaldı." gibi değerlendirmelere somut bir cevap niteliği taşıdığını ifade eden Başkan Arıoğlu, tahsilatın düşük çıkmasının fiş toplama uygulamasından vazgeçilmesiyle herhangi bir ilgisinin olmadığının açıkça görüldüğünü dile getirdi. Arıoğlu, "Elde edilen rakamlar kötüye değil, iyiye gidişin göstergesi. Tahsilattaki artışın yansımalarını mart ayının ilk günlerine dair elimize ulaşan sonuçlarda görüyoruz. Sonuçta vergi gelirlerinde bir artış söz konusu." dedi. 2006'nın ilk iki ayında 2 milyar 592 milyon yeni lira olan Katma Değer Vergisi tahsilatı, bu yılın aynı döneminde 1 milyar 888 milyon yeni lira olmuştu.

Maliye Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre ilk iki ayda KDV gelirleri tahsilatında düşüş meydana gelmesinin sebeplerinden biri de yılbaşında hizmete giren Büyük Mükellef Hizmetleri Vergi Dairesi'nden yaklaşık 400 milyon yeni liralık bir rakamın tahsilata yansımaması. Geçen yıl tekstilde yapılan yüksek indirime rağmen yüksek oranlı iadelerin devam ettiğini kaydeden bir başka yetkili ise yaklaşık 500 milyon yeni liranın üzerinde bir rakamın mart ayına aktarıldığını söyledi. Yetkili, "Firmalar ödemelerini 26 Şubat'ta yaptı. Bankalar 3 gün sonra Gelir İdaresi Başkanlığı'nın hesabına aktardığı için de yatırılan paralar mart ayına kaldı." bilgisini verdi.

Fiş vermeyen ayağını denk alsın

Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu, fiş toplama uygulamasının kaldırılmasına rağmen vatandaşın belgesini alması gerektiğini dile getiriyor. Kamuoyunda fişleri biriktirmeye devam edilip edilmeyeceği yönünde kaygılar olmaması gerektiğini dile getiren Arıoğlu, "Fiş almaya devam edecekler; ama biriktirmeyecekler." dedi. Esnafın her alışveriş sonrası belge düzenleme mecburiyeti olduğuna işaret eden Arıoğlu, "Aksi takdirde cezai müeyyide ile karşı karşıya kalırlar. Denetimlerimiz aksamadan devam ediyor. Herkes ayağını denk alsın." uyarısında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber