1 milyar YTL'lik borç silinecek faturalara da denetim geliyor

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 28 Mart 2007 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

IMF'nin de isteği doğrultusunda hükümet sağlık harcamalarına tasarruf yöntemleri geliştirdi. Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerin verdiği hizmetlere yüksek fatura kestiğini düşünen hükümet faturalara denetim yapacak.

Sağlık harcamalarının düşürülmesine fatura denetimi çözüm olacak. Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerin SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na verdiği hizmetlerde fazladan fatura kestiği, bu nedenle faturaların sıkı bir şekilde kontrol edilmesi için yeni yöntemler arandığı kaydedildi. Bunlardan birisi Bağ-Kurlular için başlatılan faturaların yüzde 10'unu kontrol edip, bunu bütün faturalara teşmil etme modeli olduğu belirtildi.

Sağlık Bakanlığı'na bağlı bir hastaneye giden SSK'lının tedavisi ve tahlileri için bir fatura çıkartılıyor ve SSK'ya gönderiliyor. SSK ve Bağ-Kur, yaklaşık iki yıldır Sağlık Bakanlığı'nın düzenlediği faturalara fazladan yazıldığı gerekçesiyle itiraz ediyordu. Bağ-Kur'da bir süre önce fatura denetimi başlatıldı. Şimdi SSK ve Emekli Sandığı'nda da tüm faturalar içinden yüzde 10'luk kısım seçilecek, incelenecek ve fazla yazılan kısımlar ayıklanacak. Buna göre de faturalar ödenecek. Bu yüzde 10'luk kısımda faturada ne kadar fazla yazılan kısım varsa, o kadarlık kısım için tüm faturalar üzerinden kesinti yapılacak. Bu yöntem örnekleme yöntemi olarak nitelendiriliyor. Bütün faturaların denetlenmesi ise imkânsız kabul ediliyor.

Silme operasyonu için yasa bekleniyor

IMF'nin istediği sağlık harcamalarında tedbir alınması talebi çerçevesinde neler yapılabileceği üzerinde çalışma yapılıyor. Denetimin yanı sıra sağlık harcamalarının azalması için bir de silme operasyonu gerçekleştirilecek. Bunun için öncelikle vergi iadesini kaldıran ve yerine asgari geçim indirimini getiren yasanın çıkması beklenecek. Bu yasada SSK ve Bağ-Kur'un Sağlık Bakanlığı'na olan borçlarının silinmesi için yetki alındığı belirtildi. Sağlık Bakanlığı'nın faturaları şişirdiğini dile getiren yetkililer, bu nedenle 31 Aralık 2006 tarihinden önce ödenmemiş faturaların kurumlar arasında uzlaşma sağlanarak silineceğini söyledi. Bu miktarın 1 milyar YTL civarında olabileceği belirtildi. Söz konusu yasa Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilmişti. Sezer'in itirazı dikkate alınarak yasada gerekli düzenleme yapıldı ancak TBMM Genel Kurulu'nda henüz gündeme alınmadı.

Nerede ne fatura yazıldığına bakılacak

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun hangi faturanın, hangi hastanede kesildiğini tespite yönelik çalışma başlattığı da belirtildi. Bunun bir yazılım programı olacağını kaydeden, faturaların elektronik ortamda tutulması, bu yolla da hangi hastanede hangi işlem için fatura kesildiğinin ortaya konulmasını hedeflediğini anlatan yetkililer, SGK'nın çalışmalarını kısa zamanda sonuçlandıracağını söylediler.

Ödeneklerde yüzde 2-10 arası blokaj olabilir

IMF'nin istediği 3 milyar 788 milyon YTL tutarındaki tedbir paketinin ilk ayağını 'ödeneklere bloke' oluşturacak. GSMH'nin yüzde 0.6'sı düzeyinde alınacak tasarruf paketinde, başta bilişim sektörü gibi maliyeti yüksek ihaleler, mal ve hizmet alımları ve yatırımlarda kısıntıya gidilecek. Büyük projelerin toplam yatırım ödeneklerinde yüzde 2-10 arasında değişen oranlarda kısıntıya gidilebileceğini belirten Hazine yetkilileri, tedbir paketinin gider ayağında da kısa vadede sağlık harcamalarında kesintinin gündeme gelebileceğine dikkat çekiyor. Özel bütçeli kuruluşlara yapılacak sermaye transferlerinde de blokeye gidilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber