Tapu ve Kadastro Genel Müdürüde bürokrasiden yakındı

Haber Giriş : 31 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü M. Zeki Adlı, otomasyon sistemi oluşturulmadığı için hiçbir kuruma sağlıklı bilgi aktaramadıklarını, karapara ile mücadelede de bu nedenle etkili işlem yapamadıklarını söyledi. ?Bugün yol da götürseniz, baraj da yapsanız, fabrika da kursanız, ev de yapsanız mülkiyet bilgisi olmadan sizin bu projeleri gerçekleştirmeniz mümkün değil'' diyen Zeki Adlı, bu nedenle tapuya ilişkin bilgilerin derlenip, toplanıp otomasyona geçirilmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Otomasyon çalışmıyor
TAKBİS projesi ile tapuda tam otomasyon için pilot çalışma yapıldığını, 3 yıl içinde tam otomasyona geçmek için 140 milyon dolarlık kaynağa ihtiyaç olduğunu belirten Adlı, ?Sistem işlemiyor. Hiçbir kuruma sağlıklı bilgi aktaramıyoruz. Bugün Çankaya ve Gölbaşı ile ilgili ne sorarsanız anında cevaplandırırım. Ama Hakkari'yi sorarsanız hiçbir cevap veremem. Bu nedenle ne Maliye, ne Emniyet, ne karapara ile mücadele ile ilgili etkili işlem yapamıyoruz. Çünkü gayrımenkulleri izleyemiyoruz. Emniyet Genel Müdürlüğü ile de lokal bazda çalışma yapıp, onlara bilgi vermeye çalışıyoruz? diye konuştu.

Devlet malını bilmiyor
Kendilerine mal varlığı araştırmaları geldiğini belirten Adlı, ?Araştırma yanında, bir vatandaşın malına tedbir konulması lazım. İlgili birim bize yazı yazıyor. O yazının bize gelmesi, bizim bölgelere, bölgelerin müdürlüklere bunu iletmesi en az 1 hafta 10 gün gerektirir. Tedbir konulacak adam bu sürede açıkgöz de biriyse zaten malların hepsini satar. Sen de hiçbir şey yapamazsın. Ama bilgisayar sistemi olsa adamın neyi var, neyi yok anında görür ve tedbirini de koyarsın? diye konuştu. Adlı, Türkiye'de kadastro çalışmalarının da bitirilemediğini, Türkiye'nin yüzde 12'sinin kadastrosunun çıkarılamadığına dikkat çekti ve ?Bugün devlet, ne kadar emlağa sahip bunu bile tam olarak kimse bilmiyor. Çünkü kadastro bitmemiş, otomasyona geçilmemiş? diye konuştu.

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber