Real Türkiye: Türkiye'de fakülte mezunu çok, kalifiye eleman yok

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Mart 2007 11:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Metro Group'a bağlı Alman hiper marketler zinciri Real Genel Müdürü Ulf Groth, ''Türkiye'de fakülte mezununun çok olduğunu, açtıkları hiper marketler için yüksek eğitimlilerin başvuruda bulunmasına rağmen, kalifiye eleman bulamadıklarını'' söyledi.

Groth, ''Baba beni okula gönder'' kampanyası için geldiği Adana'da yaptığı açıklamada, Türkiye'deki üniversitelerin, ülkenin ihtiyaç duyduğu alanlarda mesleki eğitim verecek yüksek okullar açması gerektiğini, bu konuda yaşadıkları sıkıntıları dile getirmelerine rağmen sonuç alamayınca, kendi elemanlarını kendilerinin eğitmek zorunda kaldığını bildirdi.

Son olarak açtıkları Antalya'daki hiper market için binlerce başvuru olduğunu, bunların büyük bölümünü yüksek eğitimlilerin oluşturduğunu belirten Groth, ''Türkiye'de fakülte mezunu çok, ancak kalifiye eleman yok'' dedi.

Groth, yüksek eğitimliyi işe aldıkları zaman o eğitime göre ücret ödemek zorunda olduklarını, bir tezgahtar için de fakülte mezunu alamayacaklarını ifade ederek, ''Türkiye'de üniversiteler, uzman satış elemanı yetiştirmediği için elemanlarımızı kendimiz eğitmek zorunda kalıyoruz. Almanya'da bir eğitim evimiz var. Aynı tarzda bir eğitim evini elemanlarımızı daha iyi yetiştirmek için Türkiye'de de kurmayı planlıyoruz'' diye konuştu.

Groth, Türkiye'de, 1997 yılından beri faaliyette olduklarını, halen 8 hiper marketle hizmet verdiklerini, ancak hedeflerinin büyük olduğuna işaret ederek, ''Bu yıl İstanbul'da 2, Ankara'da bir hiper marketi hizmete açacağız. 2008'de 4 market, 2009'da 9 market daha açacağız. 2011'e kadar 30 hiper marketimiz faaliyette olacak'' görüşünü dile getirdi.

Hiper marketlerinde şu anda 2 bin kişiye istihdam sağladıklarını, önümüzdeki üç yıl içinde istihdam ettikleri personel sayısının 10 bine ulaşacağını vurgulayan Groth, ''Türkiye'nin yabancı yatırımcı için ideal bir ülke olduğunu, ancak bürokrasinin yorduğunu'' ifade etti.

Groth, Türkiye'nin genç ve kalabalık nüfusuyla yabancı yatırımcıya cazip geldiğini, tüketim toplumu olması nedeniyle de yatırım maliyetlerini kısa sürede çıkardıklarını, tek sorunun ise ''bürokrasi'' olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Bir yatırım yapmak için arsa arıyorsunuz, gerekli çalışmaları tamamlıyor, bazen bunlar için bir yıl belki de daha fazla çalışıyorsunuz. Sonra bir kişinin engeli çıkıyor, onca emeğiniz boşa gidiyor. Oysa Türkiye, yabancı yatırımcı çekmek zorunda. Bunun için öncelikle bürokrasinin azaltılması, yatırımcılara kapının sonuna kadar açılması lazım.'' Groth, Türkiye'de hiper market bilincinin tam olarak yerleşmediğini, perakende sektöründe hiper marketlerin payının yüzde 3 olduğunu ifade ederek, ''Bu yüzde 3'lük dilime market ve süper marketlerin payını dahil etmiyoruz. Yüzde 3'lük oranda Real hiper marketlerin payı yüzde 1 civarında. Ancak, hiper marketlerin geleceği oldukça parlak görünüyor. Bu yüzden yatırımlarımızı bu tahminlere göre yön veriyoruz'' dedi.

Groth, Türkiye'de son yıllarda siyasi ve ekonomik istikrarın sağlanmasının da yatırımcı için bir başka cazip nokta olduğunu sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber