Reina canisine OHAL bahanesi

Karar'ın amansız takibiyle 2 ay önce Danimarka'da yakalanan Reina katliamının organizatörü İbrahimjon Asparov hakkında, Türkiye'den dosya gönderilmesine rağmen yine karar çıkmadı. İkinci kez hakim karşısına çıkan Asparov'un iadesi OHAL bahanesiyle tekrar ertelendi

Haber Giriş : 16 Eylül 2017 08:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Reina canisine OHAL bahanesi

HİLAL ÖZTÜRK

Terör örgütleri PKK ve FETÖ üyelerinin Türkiye'ye iadelari konusunda kalkan olan Avrupa, benzer adımı IŞİD'li terörrist içinde attı. Ortaköy'deki eğlence mekanı Reina'da 25'i yabancı uyruklu 39 kişinin hayatını kaybettiği saldırının firari şüphelisi İbrahimjon Asparov, 2 ay önce Karar'ın manşetinin ardından Danimarka'da gözaltına alındı. Türkiye'nin iadesini istediği firari katliamcı için iki kez duruşma yapan Danimarka, Türkiye'den gönderilen soruşturma dosyasına rağmen yine karar vermedi. Asparov'un IŞİD şüphelisi olması nedeniyle serbest bırakılamadığı, Danimarka yargı sisteminde 'alışılmadık' şekilde tutukluluk süresinin 4 hafta daha uzatıldığı öğrenildi.

İbrahimjon Asparov'un IŞİD şüphelisi olduğuna ilişkin 'güçlü şüphe' bulunduğu için Danimarka yasalarına göre, tututluluk süresi uzatılabiliyor. Asparov Türkiye'de OHAL uygulaması olduğunu ve 'insan hakları ihlalleri' yaşandığını iddia ederek iade talebinin reddedilmesini istemişti. Asparov duruşmada hakkındaki suçlamaları reddederek masum olduğunu savundu. Mahkeme ise Türkiye'nin Asparov'la ilgili daha fazla bilgi göndermesi gerektiğine karar verdi. İkinci duruşma ise 13 Eylül'de yapıldı. Asparov'un iade ve tahliye talebini reddeden mahkeme bu kez Türkiye aleyhine Avrupa'da oluşan havayı da dikkate alarak iade dosyasına rağmen karar vermedi.

Reina saldırısıyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianamede Asparov katliam silahlarını tetikçi terörist Abdulgadir Masharıpov'a vermekle suçlanıyor. İddianamede bu suçlama şöyle yer alıyor: "İbrahim Danyelik kod ismini kullanan IŞİD terör örgütü mensubu firari şüpheli İbrahimjon Asparov'un, şüpheli Khasan Gulomov'un konutundan beraberinde götürdüğü AK-47 Kalaşnikof marka uzun namlulu tüfek ve mermilerin şüpheli Abdulkadir Masharipov'a ulaştırılarak, 1 Ocak 2017 tarihinde gerçekleşen Reina terör eyleminde kullanıldığı değerlendirilmiştir."

Reina saldırısından sonra vatandaşı olduğu Danimarka'ya kaçan Asparov, bu ülkede terör şüphelisi olarak gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılmıştı. Karar, bu skandal olayı manşetten duyurunca Ankara harekete geçti ve Asparov'un iadesi için Danimarka'ya resmen talep gönderdi. Danimarka da Asparov'u ikinci kez tutuklayarak iade sürecini başlattı.

KATLİAMDAN SONRA TÜRKİYE'DE SAKLANMIŞTI

Karar'ın Reina katliamı firarisi Asparov'la ilgili ses getiren haberinden sonra araştırma yapan Danimarka basını teröristin IŞİD'in Orta Asya'daki devşirmelerinden olduğunu ve 6 yıl boyunca Moskova'da teknolojik şarap eğitimi aldığını ortaya çıkarmıştı. Danimarkalı gazeteciler Asparov'un yaşadığı yere de gitti ve onu tanıyanlarla konuştu. Bir arkadaşı Şubat 2016'da Danimarka'yı terk edip Türkiye'ye gittiğini, kendisine yazışma programı Viber'den ulaşmaya çalıştığını anlattı. Arkadaşı Asparov'un kendisine "Beni bulamayacağın bir yerdeyim" dediğini söylemişti.

Kaynak: Karar Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber