Norm kadro fazlası olanlara işletmelerde mesleki eğitim dersi verilebilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Mart 2007 16:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Teknik öğretmenlerin bitmeyen sorunu işletmelerde meslek eğitimi dersi yine sorun oldu. Bazı okul müdürleri tarafından norm kadro fazlası olanlara işletmelerde meslek eğitimi dersinin verilmemesi gündeme getirildi. Gerekçesi ise 2007/19 sayılı genelgenin 10. maddesindeki açıklamalar.

Bu günkü yazımızda ilgili mevzuatlara göz atarak bu konuya açıklık getirmeye çalışacağız.

2007/10 sayılı genelgenin 10.maddesinde Mesleki ve teknik eğitim yönetmeliğinin 267. maddesine atıfta bulunularak, ?norm kadro içerisinde bulunan? atölye laboratuar ve meslek dersleri öğretmeni ve yöneticilerinin koordinatör öğretmen olarak görevlendirilebileceği vurgulanmaktadır. Peki mesleki ve teknik eğitim yönetmeliği ne zaman çıkmış? 2002 yılında. Bu tarihte norm kadro fazlaları nerede idi? Milli Eğitim Bakanlığının garip uygulaması sonucu tamamı koordinatör okullardaydı. Norm kadro fazlası olup da okullarda çalışan var mıydı tabiki hayır. 2002 yılında norm kadro fazlası olup da işletmelerde meslek eğitimi dersinde koordinatör öğretmen olarak görevlendirilen var mıydı? Cevap yine aynı hayır?

Bilindiği üzere Milli Eğitim Bakanlığı 30.11.2003 de Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul ve kurumların yönetici ve öğretmenlerinin norm kadrolarına ilişkin yönetmelikte değişiklik yaparak hatasını bir nebze düzeltmiştir.Değişiklikler 30.11.2003 tarih ve 25302 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır. Norm kadro yönetmeliğinde değişikliği düzenleyen yönetmeliğin geçici birinci maddesinin ikinci paragrafında aynen şöyledir. "Bu fazlalığın giderilmesine kadar, öğretmen fazlalığının bulunduğu branşta o okul ve kurumlara 21 inci madde gereğince yapılan atamalar hariç, hiç bir şekilde atama yapılmaz ve ders dağılımları, mevcut norm kadrolarla ilişkilendirilen öğretmenler ile norm kadro fazlası öğretmenler arasında ders bütünlüğü de dikkate alınarak eşit şekilde dağıtılır.?

Aynı ifadeler 5/11/2003 tarihli ve 2003/6445 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında yer almıştır.Bu karar aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.

"Geçici Madde 1- Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte halen koordinatör okullarda norm kadro fazlası konumda bulunan öğretmenler eski görev yerlerine norm kadro fazlası öğretmen olarak atanırlar.
Bu fazlalığın giderilmesine kadar, öğretmen fazlalığının bulunduğu branşta o okul ve kurumlara 21 inci madde gereğince yapılan atamalar hariç, hiç bir şekilde atama yapılmaz ve ders dağılımları, mevcut norm kadrolarla ilişkilendirilen öğretmenler ile norm kadro fazlası öğretmenler arasında ders bütünlüğü de dikkate alınarak eşit şekilde dağıtılır. "

Yukarıda bilgilerinize sunulmuş iki hüküm de oldukça açıktır. Her iki hükümde de ders dağılımlarının norm kadro fazlası olanlar ile olmayanlar arasında eşit olarak dağıtılacağı açıkca vurgulanmıştır.Bu iki hüküm varken işletmelerde meslek eğitimi dersinin norm kadro fazlalarına verilemez şeklindeki açıklama kabul edilir değildir.

Hala ikna olmayanlar ders ve ek ders saatlerine ilişkin esasların 15. ve 4/f maddesini yukarıda bilgilerinize sunulan maddeler ile birlikte değerlendirmesini diliyorum.

Sorunun çözülmesi dileğiyle???

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber