Kısırlığa kök hücre ile umut...

Haber Giriş : 29 Mart 2007 11:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kök hücre tedavisiyle artık anne karnındaki bebeğe müdahale edilebiliyor. Kök hücre, kısırlık ve erken menopoza da çare olma yolunda...

Kısırlığa karşı yürütülen kök hücre çalışmaları Türkiye'de de başladı. İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkut Attar, kadınlarda en önemli kısırlık nedenlerinden biri olan 'endometriozis' (rahim içinde yapışıklığa neden olan bir hastalık) ve yumurtalık dokusundaki kök hücre çalışmalarını Teksas Üniversitesi'yle birlikte yürüttüklerini söyledi.

Erken düşük de önlenebilecek

Aynı zamanda Kök Hücre ve Gen Tedavisi Derneği Başkanı olan Prof. Dr. Erkut Attar, Türk Hematoloji Derneği'nin Uludağ'da düzenlediği 4. Ulusal Kemik İliği Transplantasyonu ve Kök Hücre Tedavileri Kongresi'ne katıldı.

Yale Üniversitesi'nde 3 yıl çalıştıktan sonra Türkiye'ye dönen Prof. Dr. Attar, kök hücre tedavilerinin günümüzde özellikle yumurtalık, rahim ve rahim ağzı kanserlerinde, kısırlık tedavilerinde ve anne karnındaki sorunlu bebeklerde kullanılmaya başlandığını söyledi.

Attar, "Kısırlığın giderilmesi veya erken düşüklerin önlenmesi konularında ciddi çalışmalar var ve bunlar yavaş yavaş hastaların tedavisinde kullanılacak duruma geldi" dedi.

e-kolay

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber