Köy okulu taşınınca okulsuz kaldılar

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 29 Mart 2007 12:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Erzurum'un Çat ilçesinde bağlı Parmaksız köyündeki 55 öğrenci, 50 günden bu yana okula gidemiyor.

Erzurum merkeze 60 kilometre uzaklığındaki 120 haneli ve 700 nüfuslu Parmaksız köyündeki konutların tamamına yakını, 2003 yılında meydana gelen depremde ağır hasar gördü. Bunun üzerine köylülere eski köyden 4 kilometre uzaklıktaki bir alanda deprem konutu yaptırıldı. Geçen yılın sonlarında yapımı tamamlanan 50 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi. Bu arada mevcut köy ilköğretim okulu da kapatılarak, deprem konutlarının bulunduğu yeni köydeki okul faaliye geçti. Sömestr tatiline kadar eski köydeki 50 öğrenci taşımalı eğitim sayesinde okuillarına devam edebildi. Ancak, sömestre tatilinin bitimiyle birlikte kendilerine yeni okullarına taşıyacak servis, ilçe milli eğitim müdürlüğü tarafından gönderilmeyince ilköğretim çağındaki 50 çocuk, okullarından ve arkadaşlarından ayrı kaldı. Eski köyde kalan 46 aile ise çocuklarını yeniden okula gönderebilmek için kaymakam, belediye başkanı ve iktidar partisinin ilçe teşkilat başkanlığına kadar her kapıyı çaldı. Ancak çaldıkları her kapı, 'Çocuklarınızı okula kavuşturacağız' vaadiyle yüzlerine kapandı.

Okullarının kapısına kilit vurulan ve bu nedenden dolayı dersbaşı yapamayan köy çocukları ise çamur ve erimiş kar sularından oluşan su birikintilerine rağmen zaman zaman önlüklerini giyinerek okullarının yolunu tutuyor. Okullarının kapalı olması ve kendilerini 4 kilometre uzaklıktaki yeni yapılan köye götürecek taşımalı servis aracı olmadığı için çocuklar ya evlerinin damlarında oyun oynayarak vakit giçeriyor. Bazı duyarlı ebeveynler ise derslerinden geri kalmaması, bildiklerini unutmaması için evlerinde çocuklarına kendileri ders vermeyi ihmal etmiyor.

Köy sakinlerinden Latif Taştan(47), ilköğretim 4 ve 1'inci sınıfta okuyan iki çocuğunun bulunduğunu ancak bunların sömestre tatilinin sona ermesiyle birlikte okullarına gidemediğini ifade etti. Sorunun çözümü için yetkili mercilere müracat ettiğini ancak her defasında kendisine, "Taşımalı eğitim servis aracı için para bulamıyoruz" sözleri ile karşılaştığını dile getiren Taştan, "2006 yılında deprem nedeniyle köy ikiye bölündü. Eski köy 4 kilometrelik uzaklıkta. İlk yarıda Milli Eğitime ait bir servis çocuklarımızı götürüp getiriyordu. İkinci yarıda şimdi tam 55 çocuk 50 gündür okula gitmiyor. Okulumuzu kapattılar. Orada (yeni köyde) yeni açtılar. Bütün yetkililere söyledik, kimse derdimize derman olamadı" diye konuştu.

Taşımalı eğitimde kullanılan köy öğrenci servisinin parasının devlet tarafından ödenmemesinden dolayı servisin öğrencileri taşımayı bıraktığını dile getiren İhsan Gürgen (48), "Servisin parasını ödenmiyordu o da mecburen servisi bıraktı Çocuklar şimdi mağdur oldu okula gidemiyor" dedi. İlköğretim 4. sınıf öğrencisi Mücahit Taş ise, ailelerin çocuklarını okula göndermeleri için kampanyalar düzenlendiğini, ancak buna rağmen eğitim haklarının ellerinden alındığını söyledi. Taş, "Baba beni okula gönder' kampanyası var. Ama biz gidemiyoruz. Babamız gönderiyor ama.... Yetkililer bunu duysun" dedi. Servis aracı ellerinden alındığı için okulundan ve derslerinden ayrı kalmasına neden olan yetkililere sitem eden ilköğretim 7. sınıf öğrencisi Seda Bulut ise, "Okula gitmek istiyorum ama servisimiz alındı" şeklinde tepkilerini dile getirdi.

Çat İlçe Milli Eğitim Müdürü Ulvi Yıldız, ilçe milli eğitim müdürü, Milli Eğitim Mevzuatı'na göre, Çat'ın taşımalı eğitim statüsünde olmadığını söyledi. Yıldız, köylülerin ceplerinden para vererek servis tutup çocuklarını okula göndermeleri gerektiğini kaydetti.

İlk yarıda Sosyal Yardımlaşmma ve Dayanışma Fonu'ndan ayırdıkları para ile çocukların yeni yaptırılan okula taşındığını ancak, para olmadığı için ikinci yarıda servis uygulamasının sona erdiğine değinen Yıldız: "Ebeveynler ceplerinden para verip çocuklarını okula taşıtmak zorunda. Kaymakamlıkla anlaştık fondan para tahsis ettik ilk yarı için ama vatandaş duyarsızlığından servis 3 ay gitti geldi. Vatandaş para verip çocuğunu servisle okula göndermedi. İkinci dönemle ilgili araç tahsisis için il milli eğitimle yazıştık. Çat taşımalı eğitim kapsamında değil diye kabul edilmedi. Köylüler servisle anlaşacak. Mevcut sorunu hafta içinde yeniden çözmeye çalışacağız."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber