PTT'ye alınan 6 bin 746 kişinin atamaları iptal edilir mi?

Danıştay, PTT'nin personel alım yönetmeliğiyle ilgili kararı, 2015 yılından bu yana alınan tüm personel alımlarının iptali anlamına gelir mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 22 Eylül 2017 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
PTT'ye alınan 6 bin 746 kişinin atamaları iptal edilir mi?

Dün yayınlanmış olan haberde, Danıştay İdari Dava Dairelerinin PTT personel alım yönetmeliğine yönelik kararına yer verilmişti. Tıklayınız.

PTT, 2015 yılından bu yana 6 farklı ilanla 6 bin 746 kişilik personel alım duyurusuna çıkmıştı.

DANIŞTAY KARARI, ESKİ PERSONEL ALIMLARININ İPTALİ ANLAMINA GELİR Mİ?

Danıştay İDDK'nın kararı yönetmeliğin hükümlerine ilişkindir. İdare mahkemesi ve Danıştay kararları, Anayasa Mahkemesi kararları gibi değildir. Anayasa Mahkemesi kararları geriye yürümezken, idare mahkemesi ve Danıştay kararları, düzenlemeyi ilk haline döndürmektedir. Bu anlamda, yapılan personel alımlarının hukuki dayanağı iptal edildiği için tartışmalı hale gelmiştir.

Ancak Danıştay'ın bu kararı personel alımlarının iptali anlamına gelmiyor. Bu karar sonrasında, sözlüde başarısız olan adaylardan birinin veya sendikanın tüm atamaların iptali yönünde ikinci bir dava açması halinde, mahkemeler iptal kararı verebilecektir.

KAYIRMACILIĞA İMKAN VEREN DÜZENLEMELERDEN VAZGEÇİLMELİ

Danıştay'ın bu kararı da göstermektedir ki, kayırmacılığa imkan tanıyan düzenlemeler yapılmamalıdır. Günü kurtarmak ve siyasi iradenin isteği doğrultusunda düzenleme yapmak ve buna göre personel almak, o gün sorunu çözmüş olabilir. Ama nihayetinde hak yerini bulmaktadır. Sözlü sınavda düşük puan verilerek mağdur edilenlerin yanı sıra, işe alınanlar da şimdi işsiz kalma riskiyle karşı karşıya kalabilmektedir.

Bu tür durumların yaşanmaması için adil bir sistemle personel alım yöntemine geçilmelidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber