Dil kursu kisvesiyle misyonerlik iddiası

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Mart 2007 14:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Rize Valisi Kasım Esen, Pazar ilçesine ücretsiz İngilizce eğitimi vermek amacıyla gitmiş gibi görünen bazı kişilerin, İngilizce eğitimi sırasında kursiyerlere dini bilgiler de verdikleri belirlenince ilgili makamlarca inceleme başlatıldığını söyledi.

Esen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD vatandaşı 3 kişinin, bir vakfın Pazar şubesinde misyonerlik faaliyetleri yaptıkları yönünde duyum alınması üzerine emniyet, jandarma ve savcılık tarafından inceleme başlatıldığını belirtti.

Söz konusu kişilerin ilçeye ücretsiz İngilizce eğitimi vermek amacıyla gitmiş gibi göründüklerini ifade eden Esen, ''Ancak İngilizce eğitimi sırasında kursiyerlere dini bilgiler de verdikleri belirlendi. Bunun üzerine de ilgili makamlarca gerekli inceleme başlatıldı'' dedi.

Türkiye'de yasalar gereği bütün dinlerde eğitimin devlet himayesinde verilebileceğini kaydeden Esen, şunları söyledi: ''Bu nedenle bu kişiler eğer misyonerlik faaliyeti içindeyseler suç işlemişlerdir. Ancak bu kişiler, misyonerlik amacıyla değil de kişisel olarak dinlerini anlatmış da olabilirler. Bu nedenle şimdilik söz konusu kişilerin misyonerlik faaliyeti yaptığını söyleyip bu kişileri suçlayamayız. Bu konuda gerekli inceleme ve soruşturma geniş kapsamlı olarak devam ediyor. İncelemenin sonucunda gerçek ortaya çıkacaktır.''

Söz konusu kişilerin adını kullanarak eğitim verdikleri vakıfta da inceleme yapıldığını belirten Esen, ''Bu vakıf hakkında da gerekli inceleme ve soruşturma yapılmaktadır. Vakfın amacını aşıp aşmadığı da soruşturma sonucunda ortaya çıkacaktır'' diye konuştu.

Vakfın Pazar şubesi yetkilileri, söz konusu 3 kişinin Eylül ayında kendilerine başvurarak ücretsiz İngilizce eğitimi vermek istediklerini belirttiklerini ifade ederek, ''Bir haftalık, pratik İngilizce konuşmaya yönelik bir programı hazırlandı. Gönüllü kursiyerler bu programı katıldı. Bu kişilerin yanlarında hazır olarak getirdikleri metaryeller tamamen eğitime yönelikti. Eğitim sırasında bu kişilerin misyonerlik yaptığına ilişkin herhangi bir gözlemimiz olmadı. Kursiyerlerden de böyle bir şikayet gelmedi'' diye konuştular.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber