Böbrek hastalarına büyük müjde

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 30 Mart 2007 06:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Böbrek naklinde doku uyumunun ardından kan uyumu sorunu da aşıldı. Türkiye'de ilk kez Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde 0 kan gruplu gence, A1 kan gruplu babasının böbreği takıldı

Operasyonu yapan Prof. Dr. Alper Demirbaş, yurt dışında uygulanan yöntemin, artık Türkiye'de de başarıyla gerçekleştirildiğini açıkladı. Ülkemizdeki 50 bin böbrek hastası için büyük umut olan yöntemle ilgili bilgi veren Prof. Demirbaş şöyle konuştu: "5 yıl önce doku uyumu engelini aşmıştık. 5 yılda kan grubu uyumuyla ilgili önemli adımlar atıldı. Aileden aynı kan grubundan, ya da sıfır grubundan bir vericinin olması gerekiyordu. Bunu da yeni bir yöntemle aştık. Antalya'daki ilk ameliyatı başarıyla gerçekleştirdik. Sırada 6 ameliyat daha var. Bu ameliyattan Japonya'da 900 defa yapıldı. Sonuçlar ise kan grubu uyumu olan nakillerle aynı çıktı. Bu yüzden bunun önemli bir gelişme olduğunu düşünüyorum."

Artık tek meselenin böbrek bağışıyla ilgili olduğunu dile getiren Prof. Demirbaş, "Böbreğinin birini bağışlayanın 40 yıllık takibi var. 40 yıl sonunda tek böbrekle, iki böbrekli yaşamak arasında bir fark yok. İnsanın tek böbreğinin onda biri bile vücudu için yeterlidir. Güvenilir bir ameliyattır" diyerek ailesinde diyaliz hastası olanları böbrek nakline davet etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber