Akciğer kanserinin en büyük nedeni sigara

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Mart 2007 10:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Ali Kadri Çırak, Dünyada her 4 saniyede bir kişinin kanser nedeniyle ölmekte olduğunu ölümlerin dörtte birine akciğer kanserinin sebep olduğunu açıkladı.

1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada sigara kullanımının kansere etkisine değinen İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Ali Kadri Çırak, ?Gelişmiş ülkelerde alınan yoğun tedbirler ve yasaklamalar sonucunda tütün kullanımı belirgin derecede azalmıştır. Ancak, gelişmekte olan ya da az gelişmiş ülkeler olarak tanımlanan ülkelerde sorun artarak devam etmektedir. Akciğer kanseri erkeklerde hem görülme sıklığı hem de kansere bağlı ölümlerde ilk sıradadır. İletişimin artması, kadınların iş hayatımızda daha fazla görev alması sonucu sigara içen veya sigara dumanına maruz kalan kadın sayısı arttı. Bunun sonucunda da kadın kanserleri içinde akciğer kanseri en sık görülen ikinci en sık öldüren birinci kanser tipi oldu.? diye konuştu.

Akciğer kanserinin tanısına yönelik olanaklarında gelişmelerin memnuniyet verici olduğunu dile getiren Çırak, ?Günümüzde hastalığı erken dönemde yakalayabiliyoruz. Ancak, bu sevindirici haberin şifa ile sonuçlanabilecek bir tedaviye dönüşememiş olması üzüntümüzdür. Diğer bazı kanser türlerinde açık bir şekilde ifade edebildiğimiz erken tanının faydasını, akciğer kanseri için söylemekte zorlanmaktayız. Halen tüm akciğer kanseri hastalarının sadece yüzde 15'inde şifa elde edebiliyoruz. Bu karamsar tablo, hepimizin, durumun ciddiyetinin farkında olmamızı gerektirmektedir. Farkında olmak yani bilmek önemsemek ve gerekenleri yapmak, yaptırmak, yapılmasını sağlamak. Tütün ve tütün ürünlerinin kullanımını engellemek için hepimize görev düşüyor. Sağlık, bir beden işi değil, bir kafa işidir. Kafamızı kullanalım sigarayı bırakalım, bıraktıralım.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber