TYP personelinin toplam çalışma süresi uzatıldı

İŞKUR, TYP kapsamında çalışan personelin, aynı kamu kurum veya kuruluşunda daha önce 18 ay olarak belirlenen toplam çalışma süresini 24 aya çıkardı

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 27 Eylül 2017 09:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TYP personelinin toplam çalışma süresi uzatıldı

Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliğinin 66. maddesine göre TYP kapsamında çalışacak personelin haftalık çalışma süresi kırk beş saattir.

Yine aynı maddeye göre, TYP uygulama süresi, her bir program için dokuz aydan fazla olamamaktadır.

Katılımcılar için yararlanma süresi, on iki ay içerisinde ayrı ayrı olarak veya bir defada en fazla dokuz aydır. Dokuz aylık süre, kişinin TYP kapsamındaki bir programdan yararlanmaya başlama tarihi üzerinden değerlendirilir. Katılımcıların programa başladığı tarihten on iki ay sonra yeniden yararlanma hakkı doğar.

AYNI KURUMDA TOPLAM 18 AY OLAN ÇALIŞMA SÜRESİ 24 AYA ÇIKARILDI

Bu düzenlemeler Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliğinde yer almakta olup değişmemiştir. Ancak yönetmeliğin 66. maddesinin dördüncü fıkrasında değişiklik yapılmıştır.

Buna göre, bir katılımcı aynı kurum veya kuruluşta en fazla on sekiz ay çalışabilir şeklinde olan hüküm 29 Eylül tarihinde yapılan düzenlemeyle 24 aya çıkarılmıştır.

Örnek verecek olursak, MEB'de TYP kapsamında yılda 8 ay olmak üzere 3 yıl üst üste çalışan bir personel bir daha MEB'de TYP kapsamında çalışamamaktaydı. Yapılan düzenleme gereğince örneğin yılda 8 ay çalışan bir personel 3 değil 4 sene çalışabilecektir.

YÖNETMELİĞE GEÇİCİ MADDE KONULDU

Diğer taraftan Yönetmeliğe şu geçici madde eklenmiştir:

"GEÇİCİ MADDE 6 - (1) TYP katılımcılarının 66 ncı maddenin dördüncü fıkrasında bu maddeyi ihdas eden Yönetmelik ile yapılan değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihten önceki TYP'den yararlanma süreleri aynı fıkrada yer alan bir katılımcının TYP'den en fazla yirmi dört ay yararlanabileceğine yönelik hüküm kapsamında değerlendirilmez."

İŞKUR'un bu geçici maddeyle tam olarak neyi amaçladığı anlaşılamamaktadır. Zira madde metni kötü bir şekilde yazılmıştır. Ancak maddenin yazımından, 27 Eylül 2017 tarihinden önceki TYP'li sürelerin, 24 aya dahil olmadığı anlaşılmaktadır. Bir anlamda, İŞKUR önceki süreleri sıfırlamıştır. İŞKUR'un bu maddeyle ilgili açıklama yapması yerinde olacaktır.

MEB İÇİN ÖZEL DÜZENLEME,

Diğer taraftan okulların güvenliğinin sağlanmasına yönelik olarak Toplum Yararına Programının düzenlenebileceği yönünde, yönetmeliğe geçici madde konulmuştur. Okul güvenliği için 2017-2018 ve 2018-2019 yılları için TYP düzenlenebilecektir. İşte geçici madde:

"GEÇİCİ MADDE 5 - (1) 2017-2018 ve 2018-2019 eğitim öğretim yıllarında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okulların güvenliğinin sağlanmasına yönelik Toplum Yararına Program düzenlenebilir. Bu şekilde düzenlenecek programlarda 65 inci maddenin birinci fıkrası hükümleri ve dördüncü fıkrasında yer alan belirli bir mesleğe yönelik TYP'lerin değerlendirilmeye alınmayacağına yönelik hüküm uygulanmaz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber