FETÖ'den tutuklu Gazneli, darbenin başarısız olmasında katkım var

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin İstanbul'daki "ana darbe davası" kapsamında tutuklu yargılanan eski 6'ncı Motorlu Piyade Alay Komutanı Nebi Gazneli, darbenin başarısız olmasında kendisinin de katkısının bulunduğunu savunarak, "Kimseye 'Ateş edin, öldürün' gibi bir emir vermedim. Şayet bunu deseydim, belki sonuçları daha vahim olabilirdi." iddiasında bulundu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Eylül 2017 14:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
FETÖ'den tutuklu Gazneli, darbenin başarısız olmasında katkım var

Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısında yapılan binadaki büyük salonda İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesince görülen duruşmada savunma yapan tutuklu sanık 6'ncı Motorlu Piyade Alay Komutan Nebi Gazneli, 15 Temmuz 2016'da henüz bir günlük alay komutanı olduğunu belirterek, darbeye yönelik suçlamaları kabul etmediğini söyledi.

Davanın tutuklu sanıklarından Muzaffer Düzenli ile daha önce tanıştığını ifade eden Gazneli, 14 Temmuz'da Düzenli ile buluştuklarını anlattı.

Gazneli, sivil giyimli olarak gittiği bu gönüşmede Kara Kuvvetleri Komutanlığının projelerini konuştuklarını savunarak, "Saat 21.30'da buraya sivil giyimli olarak gittim. Gece saat 01.00 civarında ayrıldım. Önceden hazırlığı yapılmış bir toplantı değildi. Sohbet havasında geçti." dedi.

Darbeden önce kendisini arayan bir komutanın, 15-16-17 Temmuz 2016 tarihlerinde İstanbul'da büyük bir terör eyleminin beklendiğini ve bu kapsamda askerlerin çarşı iznine çıkılmaması ve diğer tedbirlerin alınması konusunda emir verdiğini savunan Gazneli, 3. Kolordu Komutanlığından da benzer mesaj gelmesi üzerine bir günlük alay komutanı olarak güvenlik tedbirleri kapsmında birlikleri denetlediğini öne sürdü.

Gazneli, söz konusu denetleme faaliyetinin iddianamede darbe teşebbüsü kapsamında değerlendirildiğini anlatarak, bu suçlamayı kabul etmediğini söyledi.

Darbe günü kendisini arayan firari sanıklardan eski albay Ahmet Zeki Gerehan'ın bazı öğrenci subayların kışlalarında atış talimi yapması gerektiğini söylediğini aktaran Gazneli, birliklerinin atış alanı uygun olduğu için zaman zaman MİT ve emniyet personellerinin de burada atış talimi yaptıklarını savundu.

- "Müslüm Kaya, danışmanlık yaptı"

Gazneli, bunun üzerine kışlaya gelen askeri öğrencilerle atış öncesi sohbet ederken Genelkurmay Herakat Merkezi'nden saat 20.00 sıralarında gelen telefonla, "İstanbul'daki bazı önemli noktaların emniyet altına alınması ve bu konuda polislerle iş birliğine gidilmesi" yönünde emir aldığını söyledi.

Emre mutlak itaat konusunda eğitim aldıkları ve daha önceki terör tehdidi istihbaratları nedeniyle söz konusu emrin kendisine normal geldiğini ifade eden Gazneli, "Bunun üzerine birgün önce alay komutanlığı görevini devraldığım Müslüm Kaya'yı arayarak durumu anlattım. İvedilikle iddianamade yazılan havalimanı ve diğer önemli noktaların emniyete alınması gerektiğini söyledim. O da yardımcı olma teklifimi kabul etti. Kendisi, alayı ve personelleri çok daha iyi tanıdığı için bana danışmanlık yaptı." diye konuştu.

Sıkıyönetim emrinin kendisine saat 02.00 civarında geldiğini iddia eden Gazneli, bu evrakın kendisine geç ulaştırıldığını savundu.

- "Darbenin başarısız olmasında katkım var"

Gazneli, "Kışlaya dönün" emrinin kendisine ulaşmadığını öne sürerek, olayı öğrenmesinin ardından tutuklu sanık Müslüm Kaya ile girişimleri sonucunda bazı birlikleri kışlaya çektiklerini iddia etti.

Darbenin başarısız olmasında kendisinin de katkısının olduğunu savunan Gazneli, "Kimseye 'Ateş edin, öldürün' gibi bir emir vermedim. Şeyet bunu deseydim, belki sonuçları daha vahim olabilirdi." dedi.

- "Yurt'ta Sulh Biziz' grubunu emniyette öğrendim"

Gazneli, darbe gecesi kurulan "Yurt'ta Sulh Biziz" WhatsApp grubuna isteği dışında eklendiğini savunarak, söz konusu grubun varlığından, gözaltına alındıktan sonra emniyette haberdar olduğunu iddia etti.

Duruşma, savunması tamamlanan Gazneli'nin çapraz sorgusuyla sürüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber