İş Bankası: Bize sermaye versinler sektörü yerinden oynatalım

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Arşimet'in 'Bana uzun bir kaldıraç ve dayanak noktası verin, dünyayı yerinden oynatayım' sözüne atıfta bulunarak "Şu anda bankanın öyle bir iştahı ve iş yapma gücü var ki... Bize sermaye versinler, sektörü yerinden oynatalım" dedi

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 29 Eylül 2017 08:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
İş Bankası: Bize sermaye versinler sektörü yerinden oynatalım

İş Bankası'nın 352 milyon dolar ve 656 milyon Euro olmak üzere iki dilimden oluşan sendikasyon kredisi nedeniyle Londra'da yapılan imza töreninin ardından gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Adnan Bali, "İş Bankası, şu anda arzu ettiği kadar iş yapmaya, arzu ettiği pazar payına erişmeye muktedir. Ama yeni bankacılık sermaye kısıtları ile yapılıyor. Gazfren- debriyaj dengesinde gidiyoruz. Son yıllarda habire gaz-fren arasında debriyajda gidiyoruz. Gözümüzü devamlı yakıt göstergesinde tutuyoruz" diye konuştu.

Eski paradigmada bankacılık sektörünün çalışma biçimini "Yakıt sorununun olmadığı, sermaye yeterlilik rasyolarının yüksek, havanın güneşli, yolların geniş, yolcuyu rahatsız etmeden, olabilecek en kısa zamanda olmak istediği yere varmayı hedefleyen bir bankacılık sektörü vardı" ifadeleriyle tarif eden Bali şöyle devam etti: "Şimdi aynı yakıtla en fazla mesafeyi almaya çalışıyoruz. Artık yakıt kullanımını optimize etmeye çalışıyoruz. Bu da aracın hızını artırmayı kısıtlıyor. Yakıt desteği olsa basar gideriz. Daha çok kredi verelim, daha çok iş yapalım daha çok istihdam ve katma değer yaratalım" diye konuştu.

"Yakıtın yani sermayenin kaynağı ne?" diye sorduğumuzda ise Adnan Bali şöyle devam etti: "Bankacılıkta sermaye 2 yolla birikir. Ya patron gelecek cazip bulacak ve sermaye koyacak ya da senin işinin yarattığı değerler özkaynağını büyütecek. Onun için de yakıtı, özkaynağı besleyecek performanslardan şikayet etmemek lazım. Bizim karımız, Türkiye'nin karınadır. Çünkü biz bu karları buharlaştırmıyoruz. Biz karlarımızı özkaynaklarımıza ekleyip tekrar kredi kapasitesi yaratıyoruz."

Bali şu değerlendirmeyi yaptı: "Bizim mevduat faizimiz, kredi faizimizden yukarda olursa devam edebilir miyiz. Aynı durum bizden kaynak kullananlar için de geçerlidir. Oyun büyüyorsa herkes kazanabilir. Mesela geçen sene ISO-500'ün özkaynak karlılığı bankacılık sektörünün üzerine çıktı. Bu hiç şikayetçi olunmayacak mükemmel bir şeydir. Demek ki benden kaynak kullananlar doğru işler yapmış. Kimse kimsenin kazancını kıskanmamalı. Ben sanayici değilim ki sanayicinin karlarına göz dikeyim."

'SİYASİ ETKİYE NE OLURSA OLSUN EN UZAK KURUM İŞ'TİR'

Gazete Habertürk Ekonomi Müdürü Yavuz Barlas'ın haberine göre Bali, CHP'nin yönetim kurulundaki temsiline ilişkin "Şu anda Atatürk'ün paylarını temsilen hisse yapımızda bir politik partinin varlığı söz konusu. Politik partinin konumu da tamamen temsili, bir ekonomik fayda temini de söz konusu değil. Ben geçenlerde şunu ifade ettim: Siyasi etkiye açık olmak için illa sizin yönetim kurulunuzda veya ortaklık yapınızda temsilen bile olsa bir politik partinin olması şart değil. Sermayesi itibarıyla bakıldığında hiç böyle bir yapısı olmayan, ama politik etkiye de açık olan kurumlar, kuruluşlar olabilir. Bu kurumun genel müdürü olarak çok açık, çok net şunu söyleyebilirim; politik etkiye açık olmayan, siyasi etkiye ne olursa olsun en uzak kurum İş Bankası'dır. Bunun altını özellikle çizmek isterim. İşimizin kıstasları neyse ona bakarız" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber