TOKİ Başkanı: Mortgage, günümüz şartlarında uygun meyve vermez

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Mart 2007 17:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar, kamuoyunda mortgage (tutsat) olarak bilinen yasasının günümüz şartlarında olgun meyve vermeyeceğini, faizlerin biraz daha düşmesi, kişi başına düşen milli gelirin biraz daha artması gerektiğini söyledi.

Bayraktar, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mimarlık Fakültesi tarafından İnşaat Mühendisliği Fakültesinde düzenlenen, ''Kentler ve Gelişme Sürecinde Kent Talebi ve Hedef Kitleler'' konulu bir konferans verdi.

Konferansta Bayraktar, kamuoyunda mortgage (tutsat) olarak bilinen konut finansmanı sisteminin, Türkiye'ye yarar sağlayacağını söyledi.

Yurt içi ve yurt dışında birçok fonun atıl durumda olduğunu ifade eden Bayraktar, dünya ölçeğinde mortgage sistemindeki gibi ipoteğe bağlı garantinin, en iyi garanti olarak kabul edildiğini söyledi.

Türkiye'deki ipotek ve tapu sisteminin çok sağlam olduğunu vurgulayan Bayraktar, bunun çok ciddi bir fon akışı sağlayacağını belirtti.

Mortgage yasasıyla konut kredisi faizlerinin düşeceğini ve vatandaşın konut almak için bu sistemi kullanacağını kaydeden Bayraktar, şöyle devam etti:

''İnsanımızı ev sahibi yapacaksak bu sistemi hızlandırmamız lazım. Bu yasa, günümüz şartlarında olgun meyve vermez. Faizlerin biraz daha düşmesi, kişi başına düşen milli gelirin biraz daha artması lazım. Ülkemizdeki fonlarımızı da bu noktada devreye sokmalıyız.'' Bayraktar, mortgage yasasıyla sağlanacak krediler ve TOKİ'nin alacak portföyüyle, 'alt grup' olarak nitelendirilen yoksul insanlara ev yapımını hızlandıracaklarını da söyledi.

''MESLEKİ VE TEKNİK OKULLARIMIZI YILLARDIR HEBA ETTİK''

TOKİ'nin genel işleyişiyle ilgili bilgiler de veren Bayraktar, uluslar arası veya ulusal finans çevrelerinden şimdiye kadar kredi kullanmadıklarını dile getirerek, ''Kendi yağımızla kavrulduk' dedi.

Kurum çalışmalarında 'ara eleman' eksikliğini hissettiklerini ifade eden Bayraktar, şunları söyledi:

''Mesleki ve teknik okullarımızı yıllardır heba ettik. Orta öğretim seviyesindeki meslek okullarından yeterli verimi alamıyoruz. Bu okullardan mezun olun gençlerimize çok ihtiyaç duyuyoruz. Meslek yüksek okulu mezunlarından da, eğer orta öğretimde meslek lisesi okumamışlarsa yararlanamıyoruz.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber