Liseye sınavsız girmek hayal!

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 01 Nisan 2007 08:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

OKS'de başarı gösteremeyen öğrencilerin önkoşulsuz kayıt yaptırdığı genel liselerle meslek liselerine, 2008-2009 öğretim yılı sonundan itibaren 'puan esasına göre' öğrenci alınacak

Ortaöğretim Kurumları Sınavı'nı (OKS) kaldıran ve yerine 6-7-8. sınıfların sonunda Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sistemini getiren Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), anadolu ve fen liselerinin yanı sıra genel liselere ve meslek liselerine de sınavla öğrenci yerleştirecek.

MEB'in gelecek eğitim - öğretim yılından itibaren uygulayacağı ve ilk yerleştirmelerini 2008-2009 öğretim yılı sonunda yapacağı yeni sisteme göre, genel liselerle meslek liselerine gitmek isteyen öğrenciler için puan sıralaması yapılacak. Yeni sisteme göre, SBS'nin yanı sıra öğrencinin ders başarısını gösteren Yılsonu Başarı Puanı (YBP) ile ilgi alanı ve becerilerini belirleyen Yöneltme ve Davranış Puanı (YDP) 6, 7 ve 8. sınıf sonlarında hesaplanacak. Her öğretim yılı sonunda tüm öğrencilerin SBS, YBP ve YDP sonuçlarından oluşan Ortaöğretim Yerleştirme Puanı (OYP) bulunacak. 3 yıllık OYP'ler toplanarak, Genel Ortaöğretime Yerleştirme Puanı (G-OYP) belirlenecek.

Yeni sistemle, tüm ortaöğretim kurumlarına G-OYP'yle merkezi yerleştirme yapılacak, böylece sınavsız giriş yapılacak hiçbir ortaöğretim kurumu kalmayacak.

Resmi ve özel fen, sosyal bilimler, anadolu, anadolu öğretmen, anadolu meslek, anadolu teknik, anadolu imam hatip ve sağlık meslek liselerinde okumak isteyenler bu haziranda yine OKS'ye girecek. Ancak yeni sisteme göre, 2008 - 2009 öğretim yılından itibaren hem OKS'yle girilebilen ortaöğretim kurumlarına hem de genel ve anadolu statüsünde olmayan meslek liselerine öğrenciler ancak puanlarına göre kayıt yaptıracak.

MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. İrfan Erdoğan "kazanılan - kazanılmayan okul" ayrımının yeni sistemle ortadan kaldırılacağını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber